ОИЦ – Монтана с последна за годината работна среща с медиите

Последна за годината работна среща с медиите проведе Областният информационен център в Монтана (ОИЦ – Монтана). На нея експертите отчетоха изпълнението и дейностите през настоящата година по проекта за функциониране на Центъра и запознаха журналистите с планираните за 2023 година мерки по програмите, съфинансирани със средства от Европейските фондове за споделено управление (ЕФСУ) за периода 2021 – 2027 г.

В изпълнение на дейностите по проект „Функциониране на Областен информационен център – Монтана (2022 – 2023)“ през настоящата година са проведени информационни срещи във всички общини от областта, една среща от общата кампания на националната мрежа от Областни информационни центрове в България, както и 2 работни срещи с медиите.

Годишният цикъл на Центъра се проведе на няколко етапа. В рамките на първия етап в осем от общините от областта експертите се срещнаха с представители на териториалните администрации, неправителствени организации и бизнеса, както и със заинтересовани граждани, пред които представиха насочената към подпомагане развитието на местната общност подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. В събитията взеха участие и представители на МИГ – Лом и МИГ –  Берковица и Годеч, които споделиха своя опит и добри практики.

В срещите от втория етап в общините Берковица и Лом бяха представени индикативната годишна работна програма на Програма „Развитие на човешките ресурси 2021 – 2027“ и актуални и предстоящи процедури по програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Последната среща от цикъла се проведе на 17 ноември в Монтана. Пред представители на доставчици на социални услуги за деца и неправителствени организации експертите представиха отворената за кандидатстване процедура „Бъдеще за децата“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 (ПРЧР) и индикативните годишни работни програми на ПРЧР и Програма „Храни и основно материално подпомагане“.

На 29 ноември в Заседателната зала на Младежкия дом в Монтана бе организирано и събитие от общата кампания на националната мрежа от Областни информационни центрове. Неговата цел бе представяне на новите програми, съфинансирани със средства от ЕФСУ за периода 2021 – 2027 г., и популяризиране на националната законодателна рамка за новия програмен период. В инициативата взеха участие представители на териториални администрации, държавни и общински структури, неправителствени организации, образователни институции, представители на бизнеса, потенциални и настоящи бенефициенти по програмите.

В края на работната среща представителите на медиите бяха запознати накратко и с планираните за 2023 година мерки по програмите, съфинансирани със средства от Европейските фондове за споделено управление.

По Програма „Образование“ ще бъдат отворени по две процедури по първите три приоритета – „Приобщаващо образование и образователна интеграция“, „Модернизация и качество на образованието“ и „Връзка на образованието с пазара на труда“. Общият планиран бюджет е 716 милиона лева.

7 процедури на обща стойност 397 милиона лева ще бъдат отворени по Програма "Развитие на човешките ресурси". По-голямата част от тях са насочени към работодателите и са свързани предимно с предоставяне на професионални обучения и адаптиране на работните места.

По Програма „Околна среда“ през 2023 година ще бъдат отворени 17 процедури за над 1 милиард лева. Средствата ще бъдат насочени към подобряване на ВиК инфраструктурата, качеството на атмосферния въздух, управление на отпадъците и опазване на биоразнообразието, както и за превенция и управление на риска от наводнения, свлачища и горски пожари.

По Програма „Храни и основно материално подпомагане“ се предвижда през месец април да бъдат отворени две процедури по приоритет „Подпомагане с храни и предоставяне на материална помощ“, по които на лица от целевите групи и новородени деца от бедни и рискови семейства ще бъдат предоставени индивидуални пакети с необходими продукти, както и съпътстващи мерки за консултиране и насочване към различни видове социални услуги.