ОИЦ-РУСЕ УЧАСТВА В ЕКСПЕДИЕНТСКИ ТУР ПО ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ „ХРИСТИЯНСКОТО НАСЛЕДСТВО В КУЛТУРНИЯ КОРИДОР РУСЕ – ГЮРГЕВО“

ОИЦ-Русе взе участие в експедиентски тур за представяне на разработените туристически продукти в еврорегиона по трансграничния проект „Християнското наследство в културния коридор Русе – Гюргево“. Той се реализира в събота и неделя и в него се включиха още представители на туристическия бранш, на местните и регионални власти, на религиозните власти и медиите.

Благодарение на проекта, финансиран от Програма „Интеррег V-A Румъния – България“ 2014 – 2020, са реставрирани три храма: русенските „Свети Георги“ и „Света Петка“ и румънската „Свети Пантелеймон“ в село Ведя, окръг Гюргево. И трите църкви са паметници на културно-историческото наследство от местно значение.

Църквата „Света Петка“ е построена през 1939 г. по проект на русенския архитект Любен Динолов. Любопитното е, че той копира Кръглата църква, наричана още Златна, в старата българска столица Преслав, построена по времето на цар Симеон.  По проекта освен че храмът и камбанарията са ремонтирани, а иконите и стенописите – реставрирани, е извършено укрепване, вкл. на прилежащия терен. Изграден е експозиционен център, където ще бъдат експонирани църковна утвар, църковен инвентар църковни одежди, богослужебна литература и други религиозни артефакти от област Русе и окръг Гюргево.

Другият русенски храм „Свети Георги“ е построен през 1841 – 1842 г. върху руините на изгоряла дървена църква. И неговите стенописи, както на „Света Петка“ са изографисани от проф. Николай Кожухаров и художника Цанко Василев.  В „Св. Георги“ се съхранява частица от мощите на светеца. По проекта изцяло са подновени покривът и камбанарията на храма, ремонтирани и подменени са различните инсталации, мазилките, поставена е изолация и други.

Проектът е от изключително значение и за спасяването на уникалните стенописи на църквата „Св. Пантелеймон“ във Ведя. Те са дело на известния румънски художник Георге Татареску, пионер на неокласицизма в Румъния. Преди ремонта рисунките не са могли да се видят от наслоената чернилка от печките на въглища, с които храмът се отоплявал. Днес той е напълно преобразен, както отвътре, така и отвън.

Освен ремонтно-реставрационните дейности по проекта са реализирани  меки мерки, които включват: дигитализация на архива на „Света Петка“; разработване на обща стратегия за съхранение и използване на културното, религиозно и историческо наследство като основа за устойчиво развитие на културния и религиозен туризъм; създаване на 3 интегрирани туристически маршрута на тази основа.  Организираният в събота и неделя експедиентски тур също е част от проекта и целта му е пред заинтересована аудитория да се представят на реставрираните църкви и туристическите продукти. Следващият уикенд ще има втори подобен тур.

Според  участниците в туристическата обиколка проектът е изпълнен добре и със сигурност ще стимулира развитието на културно- религиозния и уикенд туризъм в трансграничния регион. Трите туристически маршрута представляват интерес не само за религиозните общности от двете страни на река Дунав, но и за хора с интерес към историята, културата и изкуствата. Покрай това пътуващите могат да се запознаят с природни забележителности и кулинарното изкуство в еврорегиона. Хубавото е, че с цел устойчивост, по проекта се изгражда мрежа от заинтересовани страни, включваща Русенска митрополия и Епископията в Гюргево, местите и регионални власти, туристически информационни центрове, туроператори, собственици на места за настаняване и др. 

Обща стойност на проекта е 1 499 991,21 евро, а негови бенефициенти са трите църкви, като водещ партньор е храмът „Св. Петка“.