ОИЦ-Ловеч представи пред младежи новите програми на България за периода 2021 - 2027 г.

На 12 декември 2022 г. в офиса на Областен информационен център – Ловеч на ул.“Търговска“ №29, Барокова къща се проведе информационна среща на тема: „Новите програми на България за периода 2021-2027 г.“ с 11 младежи – ученици от училища на територията на гр. Ловеч, настанени в Център за подкрепа на личностното развитие  /ЦПЛР/ Ученическо общежитие и г-жа Елина Димитрова – заместник директор на центъра. Събитието е част от Общата инициатива на Мрежата от Областни информационни центрове в страната за 2022 г.

Екипът на Областен информационен център–Ловеч представи новите програми, съфинансирани от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021-2027 г. – основните им приоритети, финансовият ресурс, с който те ще разполагат през новия програмен период и направи съпоставка с предходния такъв за периода 2014-2020 г.

Презентациите на новите програми предизвикаха интерес у младите хора. При представянето на първата одобрена от ЕК Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., подкрепата от която е насочена към преодоляване на предизвикателствата в сферата на пазара на труда, на пречките пред социалното включване и създаване на равните възможности за уязвими групи от обществото, възникнаха и първите въпроси, свързани с  приоритет 3 „Насърчаване на младежката заетост“.

Основно внимание беше отделено и на „Програма „Образование“ 2021-2027 г., посредством която през новия програмен период ще бъдат подкрепени дейности за насърчаване на равния достъп на всички деца и ученици до качествено и приобщаващо образование и обучение.

Интерес у младите хора предизвика и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация /ПНИИДИТ/ 2021-2027 г., която ще подкрепя развитието и укрепването на капацитета за научни изследвания и иновации и внедряването на модерни технологии в българската научно-изследователска и иновационна екосистема.

Учениците се запознаха с термина „Бенефициент“ и какво е неговото значение. Научиха как и защо се прилагат мерки за информираност и публичност по проектите с европейско финансиране.

Младежите останаха доволни от проведената информационната среща на тема новите програми на България, съфинансирани от ЕС 2021-2027 г. и споделиха, че за тях участието е било приятно и много полезно.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в Р. България