ПРОЕКТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЩЕ БЪДЕ В ОСНОВАТА НА СТРАТЕГИИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ

С финална пресконференция Община Бургас и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  отчетоха успешната реализацията на проект „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“ , финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИП-01-237/14.12.2020 г.

По време на изпълнението му партниращите си организации, с помощта на специален робот за подводни изследвания, извършиха мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив.

Мониторингът беше извършен в 6 точки с отчетено най-силно въздействие на човешката дейност - Пристанище Бургас, Пристанище „Сарафово“, както на самия порт, така и в акваторията му, Ченгене скеле, Северен и Централен плаж, остров Света Анастасия.

На зключителното събитие експерти по екология и морско дело участващи в проекта,  представиха резултатите от подводните изследвания за състоянието на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното.

Събраната информация е обобщена в подробни карти, данните от които ще се използват за формулирането на стратегии и дейности, целящи ограничаването в максимална степен на замърсяването на Черно море.

За намаляване замърсяването с пластмаса Община Бургас създаде „Син етикет“. С екологичното лого бяха отличени 3 заведения, които се включиха в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци и не предлагат пластмаса за еднократна употреба като бутилки, сламки, чаши и прибори.

Като част от мерките за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда Университет "Проф. д-р Асен Златаров" разкри нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда" към магистърските програми „Екология и опазване на околната среда”, „Екология и екологичен мениджмънт” и „Технология на материалите и материалознание".

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас