ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ ПОДПИСА ДОГОВОР ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГАТА „ГРИЖА В ДОМА В ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ“

На 01.12.2022 г. Община Чепеларе подписа Договор за безвъзмездна финансова помощ (БФП) за предоставяне на услугата „Грижа в дома в община Чепеларе“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, Процедура за БФП: BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“. Общата стойност на проекта: 280 229,19 лв. - 100% безвъзмездна финансова помощ. Периодът на изпълнение на проекта е 16.12.2022 г. – 16.01.2024 г.

Цел на проекта: Основната цел, която си поставя Община Чепеларе, е да осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, живеещи на територията на общината.
Специфичната цел на настоящия проект е подобряване на равния и навременен достъп до качествени и устойчиви услуги на 51 потребители, включително подобрен достъп до здравеопазване и интегрирани социални услуги.
Общата и специфичната цел на проекта са в съответствие с целите и приоритетите на програмата - социално включване и равни възможности.

Дейности:

1/ Приемане на заявления, оценка на потребностите и подбор на потребителите;

2/ Подбор и наемане на персонал за предоставяне на услуги в община Чепеларе, в това число 12 домашни помощници, 2 медицински сестри, 1 психолог, 1 шофьор и 1 диспечер;

3/ Предоставяне на почасови мобилни, интегрирани, здравно-социални услуги по домовете на 51 потребители от целевата група в община Чепеларе;

4/ Обучение и супервизия на персонала, нает за предоставяне на услугата "Грижа в дома".

Целеви групи, обхванати от проекта:

Възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания - 51 лица, които ще получават грижа в дома;

Очаквани резултати:

Да се осигури подкрепа в домашна среда за 51 лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, на територията на община Чепеларе. Ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, вкл. и в контекста на пандемични ситуации.