ЕЛЕКТРОБУСИ ЩЕ ОБСЛУЖВАТ ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ В БЛАГОЕВГРАД С ПРОЕКТ ПО ОПРР 2014 – 2020 Г.

Шест нови електробуса ще обслужват гражданите на Благоевград. Инвестицията е част от дейностите по проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград“, по който Общината е бенефициент. Проектът беше представен по време на пресконференция днес.

Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия обществен градски транспорт на територията на Благоевград.

От екипа по проекта коментираха, че с изпълнението му ще бъдат постигнати и редица специфични социално-икономически цели – подобряване скоростта и качеството на обслужване на обществения градски транспорт, подобряване и развитие на устойчива, модерна и безопасна транспортна схема, ефективно разрастване на транспортната мрежа и подобряване на свързаността между кварталите. 

Освен, че ще бъдат закупени шест нови електробуса, проектът предвижда доставка и въвеждане в експлоятация на зарядни станции, внедряване на електронна система за управление на градския транспорт, обучения за шофьорите и техническия екип, който ще поддържа машините.

Проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград“ стартира през 2019 година, но с времето се наложиха редица съществени промени в заложените дейности, одобрени от Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., от която се финансира. До момента вече има избран изпълнител за доставка на електробусите и зарядните станции, изпълнител за изграждане и монтаж на информационни табла по всички спирки на градския транспорт в Благоевград, извършено е транспортно моделиране на обществения градски транспорт и са предложени варианти за откриване на три нови градски линии, както и е регистрирано ново общинско дружество, което ще осъществява обществен превоз на пътници с новите електрически превозни средства.

Очакваните резултати от изпълнението на проекта са по-добро качество на обслужване на пътниците, откриване на нови линии на градския транспорт, подобряване и улесняване на достъпа на хора в неравностойно положение до транспортни услуги, намаляване на автомобилния трафик и нулево отделяне на вредни емисии в атмосферата от новия подвижен състав.

Общата стойност на проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград“ е 5 621 412.18 лева, от които 4 343 025.05 лева безвъзмездна финансова помощ и 1 278 387,77 лева собствен принос от бенефициента. Дейностите по проекта трябва да бъдат завършени до месец октомври 2023 г.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com