Десет програми с бюджет от почти 13 милиарда евро ще се изпълняват в страната през следващите няколко години

13 милиарда евро, от които 11 милиарда европейско финансиране, ще са на разположение на различни бенефициенти  през програмен период 2021 – 2027 г. по линия на политиката на сближаване. От общо десет програми, девет са вече одобрени от Европейската комисия, в скоро време се очаква и одобрението на последната програма. Това съобщи Любомира Велинова, управител на ОИЦ – Кюстендил, по време на информационна среща, на която присъстваха представители на местната власт, неправителствения сектор, бизнеса, медии, заинтересовани граждани. Събитието е част от обща кампания на Мрежата от ОИЦ, която тази година е посветена на нови програми.

В началото на месец август бе одобрена Програма „Развитие на човешките ресурси“, която е с двойно по-голям бюджет от предходния програмен период, а именно 3,848 млрд. лв. Мерки на пазара на пазара на труда, социално включване, младежка заетост и социални иновации са основните направления по които ще се инвестират средствата.

Програма „Храни и основно материално подпомагане“ е с бюджет  411 млн. лв. Нов момент в програмата е включването на два нови приоритета – „Закупуване на стоки за новородени“ и „Детска кухня“, чрез които ще се подпомагат новородени и деца до 3 годишна възраст.

Средствата по Програма „Образование“ 2021-2027 г. също са увеличени, бюджетът ѝ е на стойност почти 2 млрд. лв. Предвидените мерки в подкрепа на образованието обхващат всички етапи – от детската градина до докторската степен във висшите училища. Освен ученици, ще бъдат подкрепяни и социални работници, медиатори и родители на ученици от уязвими групи.

Програма „Регионално развитие“ все още не е одобрена от Европейската комисия. Бюджетът ѝ е 6,565 млрд.лв., разпределен в следните приоритети:  „Интегрирано градско развитие“, „Интегрирано териториално развитие“ и „Справедлив преход“.

Три милиарда лева ще отидат в българските предприятия чрез Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Програмата е пряко насочена към постигането на интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и осъществяването на индустриална и цифрова трансформация.

Нова за програмен период 2021-2027 г. е Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. Тази програма е основният инструмент за постигане на интелигентна трансформация на българската икономика чрез инвестиции в научните изследвания и иновациите с бюджет от 2,14 млрд.лв.

Процедури за над два милиарда лева ще бъдат отворени през 2023 г. по програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Програмата разполага с бюджет от над 3,5 млрд. лева. Средствата ще бъдат насочени към подобряване на ВиК инфраструктурата, качеството на атмосферния въздух, управление на отпадъците и опазване на биоразнообразието, както и превенция и управление на риска от наводнения, свлачища и горски пожари.

В област Кюстендил се очаква да бъдат инвестирани средства от Програма „Транспортна свързаност“ за изграждане на жп връзка между България и Северна Македония. Програмата е с бюджет от 1,61 млрд.евро.

Осигуряване на устойчиво рибарство, опазване на морските биологични ресурси, растеж на синята икономика са сред целите на Програма „Морско дело, рибарство и  аквакултури“.

За ефективното управление, координация и контрол на средствата от фондовете на Европейския съюз са предназначени 121 милиона лева по програма „Техническа помощ“.