ОИЦ – Велико Търново проведе информационна среща за представяне на новите програми за периода 2021-2027 г.

В Областен информационен център - Велико Търново се проведе информационна среща за представяне на новите програми, съфинансирани от Европейския съюз, за програмния период 2021-2027 г. На събитието присъстваха представители на местните власти, академичната общност, браншови организации и бизнеса, научни звена, неправителствени организации и др.

По време на срещата управителят на ОИЦ - Велико Търново Светла Стефанова представи очакванията свързани с европейското финансиране съгласно Споразумението за партньорство, което определя стратегията и приоритетите на страната ни за изпълнение на секторните политики и петте основни цели на Европейския съюз до 2027 г.

Участниците в срещата бяха запознати с Европейските фондове за споделено управление (ЕФСУ) - Европейския социален фонд+, Кохезионния фонд, Европейския фонд за регионално развитие, Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и Фонда за справедлив преход. Представени бяха и новите десет програми за периода 2021-2027 г. – техните приоритети и специфични цели, финансовият им ресурс, категориите допустими бенефициенти и партньори, отворените и предстоящи за кандидатстване процедури и др.

Акцент в презентацията беше поставен върху възможностите за финансиране по програмите „Развитие на човешките ресурси“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Образование“ и новата "Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" (ПНИИДИТ), както и на Националния план за възстановяване и устойчивост. Отделено бе и време за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България 2023-2027 г., който ще се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ)  и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

Събитието бе част от общата информационна кампания на Мрежата от Областни информационни центрове за 2022 г., посветена на новите програми на България, съфинансирани от ЕС за програмен период 2021-2027 година, която се провежда в цялата страна в периода 14 ноември – 16 декември 2022 година.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt