ОИЦ-Ловеч представи новите програми на България за периода 2021 - 2027 г.

На 15 декември 2022 г. от 14.00 часа в офиса на Областен информационен център – Ловеч на ул.“Търговска“ №29, Барокова къща се проведе втора информационна среща на тема: „Новите програми на България за периода 2021-2027 г.“, която е част от Общата инициатива на Мрежата от Областни информационни центрове в страната за 2022 г. На събитието присъстваха представители на държавни институции от област Ловеч, общински администрации, НПО и местния бизнес.

Екипът на Областен информационен център–Ловеч представи новите програми, съфинансирани от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021-2027 г. – основните им приоритети, финансовият ресурс, с който те ще разполагат през новия програмен период, направи съпоставка с предходния такъв за периода 2014-2020 г. Бяха представени актуални, както и предстоящи за 2023 година процедури за кандидатстване по новите програми на България с европейско финансиране.

Интерес сред присъстващите на събитието предизвика представянето на първата одобрена от ЕК Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. с общ бюджет над 3,8 млрд. лв., подкрепата от която е насочена към преодоляване на предизвикателствата в сферата на пазара на труда, на пречките пред социалното включване и създаване на равните възможности за уязвими групи от обществото.

Ново за участниците в събитието беше и представянето на двете програми „Програма „Образование“ 2021-2027 г. с бюджет над 1,8 млрд. лв., посредством която през новия програмен период ще бъдат подкрепени дейности за насърчаване на равния достъп на всички деца и ученици до качествено и приобщаващо образование и обучение, както и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация /ПНИИДИТ/ 2021-2027 г. с бюджет над 2,1 млрд. лв., която ще подкрепя развитието и укрепването на капацитета за научни изследвания и иновации и внедряването на модерни технологии в българската научно-изследователска и иновационна екосистема.

Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. с бюджет близо 3 млрд. лв. е пряко насочена към постигането на интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и осъществяването на индустриална и цифрова трансформация и е една възможност за бизнеса от региона.

Акцент в представянето на програмите предизвика Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., по която са предвидени над 6,5 млрд. лв. за интегрирано градско и регионално развитие. Във фокуса на интегрирания териториален подход е ефективното използване на потенциала на всяка територия в тесен диалог и сътрудничество между институции, работещи на различни нива на управление, както и други заинтересовани страни, действащи на съответната територия.