Областен информационен център Шумен представи програмите от програмен период 2021-2027

На 15 декември 2022 г. в целодневно събитие Областен информационен център Шумен представи програмите от програмен период 2021-2027. Събитието се провежда съгласно задължителния годишен план за работа на Областен информационен център (ОИЦ) – Шумен и е част от обща инициатива на мрежата от областни информационни центрове в България.

На срещата присъстваха широк кръг от потенциални бенефициенти - общински администрации, доставчици на социални услуги, представители на образованието – детски градини, училища и университети, неправителствени организации, малкия и среден бизнес, бизнес съюзи и др. от област Шумен.

През настоящия програмен период България ще разполага с около 22 мрлд. лева европейски средства от Европейските фондове за споделено управление по 10 програми: Развитие на човешките ресурси, Образование, Околна среда, Конкурентоспособност и иновации в предприятията, Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация, Храни и основно материално подпомагане, Развитие на регионите, Транспортна свързаност, Морско дело, рибарство и  аквакултури и Техническа помощ. Одобрени са девет о програмите, като последната, която очаква одобрение от ЕК е Програма Развитие на регионите.

Програма Развитие на човешките ресурси е с двойно по-голям бюджет от предходния програмен период. Програмата се финансира от Европейския социален фонд плюс и предвижда мерки за подкрепа на пазара на труда, включително по отношение на младежката заетост, социалното включване и равните възможности, както и социалните иновации и социалното експериментиране.

Програма Образование се финансира от Европейския социален фонд плюс и включва дейности по три основни приоритета: приобщаващо образование и образователна интеграция; модернизация и качество на образованието и връзка на образованието с пазара на труда, както и мерки за техническа помощ.

Програма Околна среда се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд и предвижда инвестиции в пет приоритетни области - води, отпадъци, биологично разнообразие, риск и изменение на климата и въздух.

Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и включва дейности за иновации и растеж и кръгова икономика.

Програма Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и ще допринася за изграждането на ефективна и устойчива екосистема на научните изследвания и иновациите, на електронното управление, базирано на данни и на националната киберсигурност, за справяне с кризисни и извънредни ситуации, както и за посрещане на обществените и глобални предизвикателства.

Програма Храни и основно материално подпомагане е насочена към справяне с проблема на материалните лишения, чрез подпомагане с храни и основна материална помощ. Подкрепата ще е съсредоточена в четири направления: пакети хранителни продукти и хигиенни материали, топъл обяд, пакети за новородени деца и детска кухня.

Програма Развитие на регионите има за цел да създаде жизнени, икономически силни и устойчиви региони. Тя се изпълнява чрез интегриран териториален подход, насърчаващ партньорството между различни заинтересовани страни на местно ниво, за ефективното използване и развитие на потенциала на всеки регион.

Програма Транспортна свързаност предвижда проекти за постигането на устойчива и интелигентна мобилност, спомагайки за навременното завършване на Трансевропейската транспортна мрежа и интегрирането на националаната транспортна мрежа в мрежата на ЕС, насърчаването на мултимодалността, повишаването на безопасността на транспорта, дигитализацията и значителното намаляване на вредните емисии, генерирани от транспортния сектор

Програма Морско дело, рибарство и  аквакултури ще допринася за развитието на един по-конкурентноспособен, по-устойчив, по-модерен сектор „Рибарство“

Програма Техническа помощ е наследник на Оперативна програма Добро управление от предходния програмен период и поставя националните цели и приоритети за ефективно управление, координация и контрол на средствата от фондовете на Европейския съюз.