ОИЦ-СОФИЯ ИНФОРМИРА СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

„Областният информационен център – София се утвърди като надежден източник на информация за академичната общност за връзката между основните приоритети на ЕС и целите на политиката на сближаване“. Това каза по време на откриването на информационна среща със студенти и преподаватели от Лесотехнически университет - София, проф. д-р Румен Томов.

Участниците в информационното събитие бяха запознати със структурата на европейското финансиране през периода 2021-2027 година, одобрената от Европейската комисия програма „Околна среда“ 2021-2027, както и финалния вариант на Програма за развитие на регионите 2021-2027, изпратен за одобрение в Европейската комисия.

Програма „Околна среда“ 2021-2027 е ориентирана към постигането на цел на политиката (ЦП) 2 „По-зелена, нисковъглеродна Европа чрез насърчаване на чист и справедлив енергиен преход, зелени и сини инвестиции, кръгова икономика, приспособяване към изменението на климата и превенция и управление на риска“. Финансира се от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Кохезионния фонд (КФ). Обхваща пет приоритета, с общ бюджет в размер на приблизително 4,5 млрд. лв.

През новия програмен период Програмата за развитие на регионите е насочена към постигане на цел на политиката 5 „Европа, по-близо до гражданите“. Общият бюджет на Програмата е 6.8 млрд. лв. Основната цел на политиката за регионално развитие в България е да създаде жизнени, икономически силни и устойчиви региони.

Студентите имаха възможността да се запознаят с предимствата на системата ИСУН 2020, както и да научат как се подава за оценка проектно предложение по отворена процедура.

Събитието се организира от екипа на ОИЦ-София, съвместно с Факултета по екология и ландшафтна архитектура към Лесотехническия университет.

Проект BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд