МИГ Завет – Кубрат подготвя прием на проекти за партньорства и насърчаване на селската самобитност, традиции, култура и природа

В средата на януари догодина ще започне прием на проектни предложения по мярка 19.2-05 „Партньорства и насърчаване на селската самобитност, традиции, култура и природа” на Местна инициативна група Завет – Кубрат. Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г.

Допустими кандидати по процедурата са Община Завет, Община Кубрат, Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по ЗЮЛ с нестопанска цел, Читалища, вписани по Закона за народните читалища и юридически лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за занаятите.

Кандидатите трябва да имат седалище на територията на общините Завет или Кубрат.

Сред допустимите за финансиране дейности са:

    1. Изготвяне на проучвания и планове за опазване, реставрация,
      рехабилитация, защита и управление на места по НАТУРА 2000 или други места с висока природна стойност (пейзаж, екологична, геоложка и геоморфоложка); както и културна, археологическа и архитектурна стойности.
    2. Подготовка и прилагане на програми за информиране за проблемите на околната среда и устойчивото развитие.
    3. Инвестиции, свързани с поддръжката, възстановяването и подобряването на природното наследство: дейности, свързани с опазването на територии, животни, растения, природни образувания, които не са защитени със закон, но са от особено значение за местната общност, свързани със селския фолклор и обичаи, или са част от селския пейзаж.
    4. Дейности за опазване и възстановяване на традиционния селски пейзаж.
    5. Разработване на интерпретационни програми и подготовка на водачи и аниматори за тяхното прилагане.
    6. Дейности по съхраняване, идентифициране, възстановяване и обновяване на природното и културно наследство на територията.
    7. Инвестиции в нематериално културно наследство: изследване, документиране и съхраняване на елементи от нематериалното културно наследство, в т.ч. местния фолклор; опазване на природни пространства и мемориални места; популяризиране, предаване и възраждане на различни аспекти на културното наследство.
    8. Дейности свързани с промотиране и популяризиране на проектите.

Бюджетът на приема е в размер на 23 070 лева, а времето за кандидатстване ще бъде до края на февруари 2023-та година.

Подаването на проектните предложения ще става по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020).

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.