ОИЦ – БУРГАС ОТКРИ РЕГИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БТА, ПОСВЕТЕНА НА ПОЛИТИКАТА НА СБЛИЖАВАНЕ НА ЕС

Евелин Кузманов, управител на Областен информационен център-Бургас откри първата регионална конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от Българската телеграфна агенция с подкрепата на Европейската комисия, която се проведе в Регионална библиотека "Пейо К. Яворов", град Бургас.

На събитието бяха представени новостите в Политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021–2027 г. с акцент върху новия подход, на който ще бъде заложено за постигането и посредством инструмента Интегрирани териториални инвестиции. Бяха отчетени постигнатите резултати на местно ниво за изпълнението на приоритетите на Съюза през периода 2014–2020 г.  и добрите практики от предходния програмния период.

Сред участниците в конференцията бяха Наталия Ефремова - заместник-министър на труда и социалната политика, Магда Москова - старши експерт в отдел "Техническа верификация", Изпълнителна агенция "Програма за образование", Владимир Дуков - главен експерт в отдел "Югоизточен регион", ГД Стратегическо планиране и регионално развитие, Министерство на регионалното развитие,  Гергана Опанова - ръководител на Съвместния секретариат на Програмата за сътрудничество между България и Турция 2021-2027, Мартин Георгиев – ръководител на управляващия орган на програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г., както и представители на местните власти и експерти.

Аудиторията беше запозната с основните цели и предстоящи процедури на програмите „Развитие на регионите“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Развитие на човешките ресурси“, „Образование“, „Транспортна свързаност“, "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция, както и допълняемостта при реализирането им със средствата от НПВУ.

Политиката на сближаване на Европейския съюз включва инвестиции в национални и регионални програми за стимулиране на растежа, заетостта, социалната интеграция и по-доброто сътрудничество. Известна също като "кохезионната политика", тя има дългосрочни цели, разрешава специфични проблеми на регионално и местно ниво. Осъществява се чрез специално създадения през 1994 г. Кохезионен фонд, който осигурява финансиране за проекти в областта на околната среда и трансевропейските мрежи в държавите членки на ЕС, чийто брутен национален доход на глава от населението е по-малък от 90 процента от средното за ЕС.

Видеата от конференцията по проект "Европа в България: Общо бъдеще" може да гледате без регистрация на сайта на БТА .

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас