Стартира изпълнението на проект „Топъл обяд в Община Велико Търново“

Над 200 лица в неравностойно социално положение на територията на община Велико Търново, ще получават безплатна храна до края на годината. Социалната услуга се предоставя по проект BG05SFPR003-1.001-0127-C01 „Топъл обяд в Община Велико Търново“, чиято реализация стартира в началото на януари т.г.

Проектът се реализира в изпълнение на  Процедура BG05SFPR003-1.001 „Топъл обяд“, като Административен договор за директно предоставяне на БФП между Община Велико Търново и Управляващия орган на Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 бе сключен на 29.12.2022 г. Стойността на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 505 612 лв., като 100% от сумата е осигурена от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд плюс.

В изпълнение на проектните дейности потребителите получават приготвена топла храна за обяд - супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Храната се предоставя в делничните дни от седмицата, с изключение на почивните и празнични дни. Услугата е напълно безплатна за крайните бенефициенти и за ползването ѝ не се начисляват и събират такси.

Потребители по проекта са хора от целевите групи – възрастни семейства и самотно живеещи пенсионери с ниски или без доходи, лица обект на социално подпомагане с установена нужда от допълнителна подкрепа, хора с увреждания или здравословни ограничения, лица в затруднена и уязвима ситуация, скитащи и бездомни и лица от уязвими групи.

С изпълнение на проекта „Топъл обяд в Община Велико Търново“ се дава възможност за осигуряване на здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава, Същевременно се осигурява подкрепа за преодоляване на социалната изолация, смекчаване и намаляване на бедността, осигуряване на нормални условия за живот на хора живеещи в крайна бедност.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt