Представиха резултатите от трансграничния проект „Християнското наследство в културния коридор Русе-Гюргево”

Областният информационен център – Русе взе участие в заключителната пресконференция по трансграничния проект ROBG-302 „Християнското наследство в културния коридор Русе-Гюргево”, финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014 – 2020 г.  На нея бяха представени постигнатите резултати от българска и румънска страна, а веднага след това бяха посетени на място двата реставрирани по проекта храма в Русе – „Свети Георги“ и „Света Петка“. Третата изцяло обновена църква „Свети Пантелеймон“ е в село Ведя, окръг Гюргево.

По проекта са подновени покривът и камбанарията на църквата „Свети Георги“, направени са изолация и външна мазилка, ремонтирани са инсталации. Храмът е паметник на културата , изографисан е от проф. Николай Кожухаров и Цанко Василев, в него се пази частица от мощите на светеца. 

„Света Петка“ е копие на Кръглата църква в старата българска столица Преслав. Именувана е на последната скална църква в Русенското Поломие. Благодарение на европейското финансиране „Св. Петка“ е цялостно ремонтирана и реставрирана, освен това е извършено укрепване, вкл. на прилежащия терен. В двора й е изграден експозиционен център, в който към момента е експонирана запазената част от оригиналния иконостас на църквата „Всех Святих“, която през 1975 г. бе разрушена от комунистическия режим. Предстои там да бъдат изложени църковна утвар, църковни одежди и богослужебни книги.

Не по-малко значим като културно- историческо наследство е и храмът „Св. Пантелеймон“ в румънското село Ведя, който също цялостно е обновен и реставриран. Стенописите му са дело на румънския художник Георге Татареску, който поставя началото на неокласицизма в живописта на Румъния.

Общият бюджет на проекта е близо 1,5 млн. евро, като повечето от тях са вложени в строителни дейности  и реставрация, но резултатът е повече от добър. По проекта не по-малко важни са и изпълнените „меки“ мерки, подчерта ръководителят на проекта Светлин Симеонов.  Става дума за разработена обща Стратегия за съхранение и използване на културното, религиозното и историческо наследство и три интегрирани туристически  маршрута, в които са включен и трите реставрирани по проекта храма:  „Християнското културно наследство в духовния коридор Русе – Гюргево“, „По следите на общите светци, закрилящи българи и румънци“ и „История и цивилизация в културния коридор Русе – Гюргево“. Издадена е и полезна информационна брошура, създадени са сайт и фейсбук страница, които и в бъдеще ще бъдат поддържани. Освен това са поставени на възлови места по границата, в Русе и Гюргево 15 туристически указателни табели, насочващи туристите към трите реставрирани църкви.

Идеята е да се стимулира развитието на културно-религиозния туризъм. С тази цел по проекта през декември 2022 г. бяха проведени два експедиентски  тура, в които се включиха представители на заинтересовани институции, на туроператори, туристически агенции и медии, както и представители на ОИЦ-Русе.   

По време на заключителната пресконференция екипът на проекта и духовниците от Русе и Гюргево споделиха, че са удовлетворени от резултатите, въпреки трудностите при реализацията, резултат от пандемията и повишените цени на строителните материали. Те имат намерение да се опитат да надградят постигнатото, като кандидатстват с други проекти по новата трансгранична програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2021 – 2027 г.