Жителите на Велико Търново кандидатстват за смяна на стари отоплителни уреди

От 16 януари жителите на Велико Търново отново могат да кандидатстват за подмяна на старите си печки използващи твърдо гориво за битовото отопление през зимата - дърва и въглища, които замърсяват въздуха с фини прахови частици. На тяхно място могат да бъдат монтирани нови отоплителни уреди на газ и пелети, като допустими за монтаж вече ще бъдат и климатици.

Подмяната на стари отоплителни уреди се извършва в рамките на Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN по Програма LIFE на Европейския съюз. Главната цел на проекта е да се намали количеството на фините прахови частици, които съчетани с вредните емисиите от автомобилния транспорт, са основен проблем на качеството на въздуха.

Новите уреди, включително и климатиците, са безплатни за одобрените кандидати, заедно с монтажа, премахването на старите печки и предаването им за рециклиране. Цялата необходима информация и документация, изискванията към кандидатите, както и списъкът с всички улици попадащи в обхвата на проекта, са публикувани на сайта на общината.

По поканата могат да кандидатстват само физически лица, които са собственици на жилище, за отоплението на което се използва печка на дърва и/или въглища, а жилището се намира на адрес, попадащ в териториалния обхват на проекта. Всеки от одобрените кандидати ще получи безвъзмездно демонтаж и изнасяне от жилището на старото отоплително оборудване и транспортирането му за рециклиране, доставка и монтаж на новите отоплителни уреди и гаранционен сервиз за новото устройство при спазване на изискванията за правилна експлоатация, поддръжка и профилактика.

Кампанията обхваща части от пет квартала – „Варуша“ и старата градска част, „Асенов“, „Картала“, „Акация“ и „Света гора“, както и широкия градски център на старата столица. Приемът на документи за кандидатстване продължава до 17 февруари т.г. включително. В случай че в посочения краен срок по настоящата покана не бъдат класирани достатъчен брой кандидати, община Велико Търново може да удължи срока за прием на документи или да обяви нова покана за кандидатстване.

За градските районите оставащи извън обхвата на проекта по програма LIFE Община Велико Търново подготвя нов проект, който ще бъде подаден по новата Прогорама „Околна среда“ 2021-2027 г.. Планирано е да бъдат обхванати над 4000 домакинства, чиито стари печки да бъдат подменени с нови отоплителни уреди от различен тип, включително и климатици.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt