ОИЦ-Кърджали отчете своята дейност

Дора Христова, управител на ОИЦ-Кърджали изнесе данни за изпълнение на индикаторите по проекта за функциониране на центъра, които определят и дейността му през 2022 година. „Проведени са по две информационни срещи във всяка  една от 7-те общини на Кърджалийска област, като в община Кърджали те са 3 – във връзка с Деня на Кърджали 21 октомври.

Посетителите са над 290 човека, като преобладават жените, които търсят информация. Най-много запитвания има за Програмата за развитие на селските райони, следвана от ОП „Регионално развитие”, ОП „Развитие на човешките ресурси” и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Проведени са 14 информационни събития и едно работно – в офиса на ОИЦ. Регулярни са срещите с ръководител проект и Националната селска мрежа в Кърджали. При двете онлайн събития са се включили общо 124 жители на областта. На всички информационни събития са присъствали над 145 души.

Общо 112 са сключените договори по оперативните програми на ЕС в седемте общини на Кърджалийска област през 2022 година. Това отчете ръководителят на Областния информационен център в Кърджали Дора Христова на традиционната пресконференция, която ОИЦ  дава в началото на всяка нова година, за да отчете дейността си през предходната. В пресконференцията участва и Надежда Цветкова – ръководител на проекта ”Областен информационен център в град Кърджали – продължаваме заедно”.

Най много сключени договори има в община Кърджали – 44 на брой, като 6 от тях са реализирани от общинската администрация. Общата стойност на сключените договори за безвъзмездно финансиране се равнява на близо 8 милиона лева, а общия брой бенефициенти е 38. На второ място по сключени договори се нарежда община Момчилград със 17 сключени договора по оперативни програми на ЕС на стойност 1 826 262 лева, следвана от общините Кирково – 14 договора, Крумовград и Черноочене с по 13 договора, Джебел с 6 и Ардино с 5 договора.