По проект е подменено уличното осветление в четири квартала на Велико Търново

В Регионален пресклуб БТА - Велико Търново се проведе закриваща пресконференция по проект „Рехабилитация и модернизация на системи за външно изкуствено осветление във Велико Търново“, договор № BGENERGY-2.001-0003-017, с финансиране по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014- 2021 г. На събитието присъстваха зам.-кметът на общината проф. Георги Камарашев, ръководителят на проекта инж. Ивайло Дачев, координаторът по проекта Илияна Пушкарова и Станислав Георгиев – представител на фирмата изпълнител.

Общата стойност на проекта е 921 837 лв., от които 138 275 лв. - национално финансиране и 783 561 лв. финансиране по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, процедура BGENERGY-2.001 „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините“ на ФМ на ЕИП 2014-2021 г. Проектът е реализиран в четирите най-населени жилищни квартала на старата столица  – кв. „Бузлуджа“, кв. „Кольо Фичето“, кв. „Картала“ и кв. „Зона Б“ с общо 38 000 жители. В резултат на изпълнените по проекта дейности е въведена нова автоматизирана система за управление на уличното осветление с двупосочен обем на данни, подменени са общо 1528 осветителни тела с LED-източници на светлина от последно поколение, монтирани са нови конзоли и конструктивни елементи за насочване на новите осветителни тела, подменени са съществуващите захранващи кабели в металните стълбове.

Новите LED-източници на светлина се характеризират с висока ефективност, повишени експлоатационни характеристики, отлично цветопредаване и цветна температура, много дълъг живот и надеждност. Със смяната на по-икономично осветление общата инсталирана мощност на всички монтирани осветителни тела е намалена от над 160 kW на 51 kW. Осигурена е гъвкавост на системата за улично осветление в четирите квартала, със 150 % е подобрена и енергийната й ефективност, с 14 % е намалена консумацията на електроенергия, което води до намаляване на преките разходи на общината по това перо с над 20 хил. лв. месечно.

Проектът „Рехабилитация и модернизация на системи за външно изкуствено осветление във Велико Търново“, е със срок на изпълнение 22 месеца и приключва на 01.02.2023 г. Съгласно договора за изпълнение новата система за улично осветление има и 5-годишно гаранционно обслужване от страна на фирмата изпълнител. Чрез изпълнението на проекта, обновената система за улично осветление във Велико Търново ще отговори и на изискванията на Българския държавен стандарт EN 13201 за най-рационално, целесъобразно и техническо правилно използване лимитираните по вид и количество ресурси.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt