ЛОДКОСТОЯНКАТА В ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С РАБОТИЛНИЦА, ИЗГРАДЕНА ПО ПРОЕКТ НА ПМДР

Закритата лодкостоянка в рибарското селище Ченгене скеле вече разполага с работилница за ремонт на плавателни съдове. Съоръжението е изградено по проекта на Община Бургас „Подобряване на безопасността и условията на труд на рибарите чрез инвестиции в „Специализиран пристанищен обект за обслужване на непромишлен риболов - място за временно укритие на риболовни кораби (покрита лодкостоянка) в акваторията западно от м. Рибарско пристанище (бивша м. Ченгене скеле), Община Бургас“, от мярка 1.8 „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки на територията на МИРГ Бургас - Камено“, финансирана по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

Работилницата, разположена на площ от близо 150 квадратни метра, е снабдена с вода и електричество. Разполага със специално офис помещение, баня и тоалетна.

Предоставя възможност да бъдат вкарвани за ремонт по две лодки и рибарите да извършват поправки по своите плавателни съдове на закрито, без да са изложени на неблагоприятни атмосферни условия.

Пред работилницата е изграден специален подход, който позволява плавателните съдове да бъдат вкарвани в помещението за ремонт посредством колесар.

Външното пространство също е облагородено.

Конструкцията на работилницата е от стоманобетонни елементи и термопанели. Визията е съобразена с цялостната концепция на Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“.

Чрез изпълнението на проекта ще се подобрят условията на труд и безопасността на рибарите.

По друг проект Община Бургас ще се опита да осигури оборудване, което да е в помощ на рибарите при извършването на ремонтни дейности.

 

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас