ПРИКЛЮЧИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ ПО ОПОС 2014-2020 Г. НА ДНП „ПИРИН“

Със заключителна пресконференция завършиха дейностите по изпълнение на проект „Подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на Защитена зона BG0000209 „Пирин” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка, приет с Решение №122/2007 г. на Министерския съвет (обн. ДВ, бр. 21/2007 г.)/защитена територия „Национален парк Пирин”. Проектът се финансира по ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. и е на стойност 6 592 486.34 лева, от които 85% са финансиране от Европейския съюз и 15% национално финансиране. Безвъзмездната финансова помощ е 100%. Целта на проекта е запазване и подобряване на екологичното състояние на Националния парк чрез изпълнение на пакет от мерки, насочени към намаляване на вредното въздействие от антропогенна дейност и от влиянието на редица естествени вредители.

Изпълнените по проекта дейности са свързани с подобряване на състоянието на ацидофилни гори Picea в планинския до алпийския пояс чрез борба с вредители по клоните и стъблата, както и подобряване на олиготрофни езера и дистрофни езера в защитена зона „Пирин“ с геодезическо заснемане на водните огледала. Изследвани е хидробиологичното състояние, изготвена е схема от мерки, свързани и с ограничаване достъпа за паша и заграждане с електропастир на Спанополски езера, Превалско, Тевно и Башлийско езеро.

От дирекцията на парка съобщиха още по време на пресконференцията, че сред изпълнените дейности са и инвестиционно проектиране и строителство на обекти, с които се регулира движението на хора и превозни средства по определени участъци от пътната инфраструктура, с цел подобряване състоянието на природни местообитания. Сред дейностите са и рехабилитация на участъци от туристически маршрути.

В рамките на проекта е подобрено природозащитното състояние на природни местообитания и видове чрез превенция и борба с пожарите, както и дейности, свързани с подобряване на природозащитното състояние на видовете дива коза и кафява мечка. Изготвено е и мобилно приложение с информация за регламентираните маршрути на територията в защитената зона.

Изпълнените дейности по проекта бяха представени от и.д. директор на ДНП „Пирин“ инж. Мартин Лазаров и ръководителя на проекта инж. Елена Топузова.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com