В Стара Загора представиха първите модерни електробуси, с които ще бъде обновен градския транспорт в града

        В Стара Загора бяха представени първите 18 електрически автобуса, доставени по проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020.

        Днес в депото на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД Стара Загора бяха представени 18 от общо 33-те електробуса, които ще обслужват старозагорци и гостите на града. Доставката им заедно със станциите за тяхното зареждане става възможна в рамките на мащабен проект по оперативна програма „Околна среда“. Договорът за изпълнението му е подписан през 2019 г. Обща стойност на проекта е 44 897 786.65 лева, от които финансирането от ЕС е в размер на 38 163 118,65 лева, а 6 734 668,00 лева е националното съфинансиране. Проектът трябва да приключи до 5 август тази година.

"За мен е голяма чест да присъствам на днешното мероприятие, а именно да покажем новите автобуси, които са електрически. Общинското дружество "Тролейбусни и автобусни превози" ги получава безвъзмездно благодарение на европейската помощ. Аз се радвам, че именно тези автобуси са тук, защото те гарантират едно високо качество, една по-евтина услуга, защото те са на електричество", каза в приветствието си кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. От думите му стана известно, че предстои Община Стара Загора да разработи проект за изграждане на соларен парк, който да може да захранва с по-ниска цена на електроенергията превозните средства. "От същите електробуси има доставени в Лондон и в Париж", посочи още Тодоров.

Гост на събитието беше Н. Пр. Алехандро Поланко – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания.