Областен информационен център – Стара Загора взе участие в конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“

       Конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще" се проведе в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Стара Загора. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. По време на местната инициатива бяха обсъдени политиките на сближаване от различни представители на местната власт и на университетските среди.

Радка Тилева, управител на Областния информационен център в Стара Загора представи по време на конференцията презентация с всичките десет одобрени национални програми съгласно споразумението за партньорство на Република България и Европейската комисия за програмния период 2021 – 2027 година. Общата им стойност е 25 млрд. лева, от които 21 са от ЕС, а 4 са национално съфинансиране. Управителят на ОИЦ отбеляза, че до средата на 2023 г. по приоритет "Иновации и растеж" на националната програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" предстои отварянето на три процедури в подкрепа на бизнеса, свързани с разработване и внедряване на иновации и подкрепа на семейни компании от творчески индустрии и занаяти. 

Заместник областният управител на Стара Загора Стоян Стоянов, заяви, че в периода 2014 - 2021 г. по различни оперативни програми на ЕС в седем от общо 11-те общини на областта, сред които и областният град Стара Загора, са усвоени над 310 млн. лева. По думите му тези средства са спомогнали за промяна на облика на градовете и селата в региона, за екологията и подобряването на качеството на услугите. 

За подобряване на качеството на живот в Стара Загора беше представен проект "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора", финансиран от Оперативна програма "Околна среда" 2014 -2020“, в чиято първа фаза бяха закупени нови електрически автобуси. Това съобщи Георги Симеонов, директор Дирекция "Инвестиции и европейски програми" на Община Стара Загора.

Енергийната ефективност е един от важните приоритети, които Община Стара Загора залага в новия програмен период, каза по време на форума заместник-кметът Радостин Танев. Той добави, че програмата "Енергийна ефективност" ще даде възможност и за саниране на жилищните сгради. Хората ще могат да кандидатстват за поставяне на фотоволтаични системи върху покривите на сградите.

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков представи на дискусията новоизградения академичен информационен център. "Това е едно бижу на Тракийския университет, което ще бъде образователният дом на новите специалности в IT сектора - софтуерно инженерство, информационни технологии, компютърна и комуникационна техника", каза ректорът на висшето учебно заведение. 

Петко Минчев, старши експерт по социални дейности в Община Чирпан, заяви пред участниците във форума, че това е първата община в страната, която подписа договор за предоставяне на услуги по проекта "Грижа в дома" по програма "Развитие на човешките ресурси 2021-2027" и беше отличена от управляващия орган по програмата за най-бърз старт на мерки по новия програмен период. Проектът предоставя социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на нуждаещи се за период от 12 месеца. Минчев каза още, че община Чирпан подготвя и проектно предложение по процедура "Бъдеще за децата".

 В конференцията взеха участие още кмета на община Мъглиж - д-р Душо Гавазов, както и заместник кмета на община Гълъбово - инж. Пламен Бараков.