Креативен туризъм в Добруджа

Сдружение „Европейски институт за културен туризъм „Еврика“ Добрич организира демонстрационни събития по проект BSB-1130 „Туризъм, културно наследство и креативност“, подкрепен от Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество “Черноморски басейн 2014-2020”, финансирана от Европейския инструмент за съседство. Събитията са насочени към туроператори и представители на туристически бизнес.

На 27 януари 2023 г. от 11:30 часа в Народно читалище „Свети Кирил и Методий – 1941“ с. Ефрейтор Бакалово, община Крушари ще се проведе „Кулинарно ателие „7 от 7“. Туристическият продукт се основава на приготвяне и дегустация на седем ритуални ястия от местната кухня. Дегустацията е съпроводена с беседа, която разяснява ритуалния характер на всяко ястие и начина на приготвяне. Демонстрационното събитие има за цел тестване на „Кулинарно ателие „7 от 7“ като туристически продукт за креативен туризъм, който може да се предлага целогодишно в региона на Добруджа.

Фестивалът "По пътя на хляба в Добруджа" ще се състои на 30 януари 2023 г. и включва посещение на земеделски производител в с. Челопечене, община Каварна. В същия ден ще се  демонстрира туристическият продукт еднодневен тур до производител на пчелни продукти в с. Прилеп, община Добричка, включващ презентация за пчелите и тяхното отглеждане, дегустация на пчелен мед и изработването на различни продукти.

В архитектурно - етнографски музей на открито „Старият Добрич“ на 6 февруари 2023 г. от 11:00 часа е планирано провеждане на майсторски клас по живопис в Ателие „Стария Добрич“, а на 10 февруари 2023 г. от 16:00 часа, ще се състои демонстрационно събитие „Сувенири на Добруджа“ свързано с изработка на прототипи на сувенири на Добрич от естествени материали.

Събитията са част от деветте продукта за креативен туризъм, които ще бъдат реализирани и тествани в рамките на проект “Туризъм, културно наследство и креативност”, чиято цел е развитието на иновативен творчески туризъм и културни продукти на база местното културно наследство. Основен акцент е поставен върху разработването на продукти за креативен туризъм и реализираното им съвместно с туристическия бизнес от региона. Проектът се изпълнява в партньорство с Грузински център за изкуство и култура – Тбилиси, сдружение „Европейски институт по културен туризъм ЕВРИКА“, град Добрич,  Фондация за развитие на град Николаев -Украйна и Община Гори, Грузия.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg