Областен информационен център – Стара Загора с участие в конференция в Казанлък

Политиките на сближаване на ЕС допринасят за развитието на община Казанлък. Кохезионната политика засяга всеки гражданин и всеки, който посещава града. Около това мнение се обединиха участниците в местната конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", която се състоя в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Казанлък. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. 

Основният финансов ресурс, който община Казанлък може да получи по европейските програми, е по линия на програмата "Развитие на регионите" с общ бюджет от над 6 млрд. лв., съобщи Радка Тилева, управител на Областния информационен център в Стара Загора. По линия на териториалните инвестиции 2,5 млрд. лв. са разпределени за 40 градски общини, една от които е община Казанлък. Тази програма има нов подход за реализиране на проекти, които следва да са с няколко проектни идеи и да бъдат обединени в една обща концепция.

Заместник-кметът на община Казанлък Лилия Цонкова заяви, че вече трети програмен период основните инвестиции, които прави общината в града и в населените места, са именно от средства на ЕС. Имаме сериозно изграден човешки капацитет, експерти, които от години наред изпълняват и отчитат нашите проекти, каза Цонкова. По думите й един от успешните проекти е изграждането на десет социални жилища, предназначени за хора в риск от бедност и социална изолация. Проектът е на стойност 1,2 млн.лева.

Йордана Енева, заместник-кмет на община Павел баня, заяви пред участниците в конференцията, че местната администрация през годините се е възползвала максимално от извънбюджетното финансиране на Държавен фонд "Земеделие", а и всички кохезионни фондове. Тя подчерта, че вече се работи по проект "Грижа в дома в община Павел баня", който ще започне на 1 март тази година.

Град Казанлък е първият общински център в България, който е с изцяло електрифициран градски транспорт от 2019 г., съобщи инж. Кънчо Христов, началник на отдел "Проекти с външно финансиране" в община Казанлък. Той е и ръководител на двата етапа от проект "Интегриран градски транспорт на град Казанлък", по който са закупени седем броя електробуса с придружаващите ги зарядни станции.

По време на форума, организиран от БТА, Мария Гинева, председател на Сдружение "Бъдеще за децата", акцентира на успешните проекти на сдружението, изпълнени съвместно с община Казанлък. Един от тях е проектът "Социално включване чрез заетост", благодарение на който седем младежи с увреждания работят в специализирано предприятие за производство на бисквити. Вторият проект, по който Сдружението е постигнало добри резултати в подкрепа на хората, е свързан със създаване на Детска къща в село Горно Черковище, където родители и деца всекидневно могат да получат консултации от специалисти. Председателят на сдружението посочи, че предстои кандидатстване по проект „Бъдеще за децата“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“.

 

ОИЦ – Стара Загора  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център - Стара Загора

бул. „Митрополит Методи Кусев“ №9

Тел: 042/603 526;

Е-mail: oic.stz@gmail.com