ВиК Стара Загора със значителен напредък по проекта на ОПОС за по-качествени услуги

Мащабният инфраструктурен проект, изпълняван от „Водоснабдяване и канализация – Стара Загора“ ЕООД по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, ще бъде завършен в срок. Това съобщиха по време на информационен ден днес от дружеството, на който присъстваха и експерти от ОИЦ – Стара Загора.

„Проектът предвижда работа по 12 обекта, разделени в четири агломерации- Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан. Най-голямата агломерация е Стара Загора, която е разделена на две основни части- Северна и Южна“, обясни координаторът на проекта инж. Антон Тонев. 

От думите му стана известно, че дейностите по подмяна на трасета и изграждане на нови мрежи в градските части вече са осезаеми и за жителите на Стара Загора,  Казанлък и Раднево, а в Чирпан реконструкциите са на практика завършени.

В южната част на Стара Загора се работи както по водопроводната, така и по канализационната мрежа. Успоредно с това вървят и дейностите по обект 2, който засяга кварталите, северно от бул. „Цар Симеон Велики“. По някои от изпълнените трасета вече е положена настилка, а по други е направена заготовка за полагането на асфалта. По канализацията е изпълнено трасето на Дъждовния колектор южно от голям търговски център.

Поради интензивността на строителните работи и затварянето на доста улици в града, община Стара Загора е разработила визуализация, показваща временната организация на движението, за да може гражданите да са максимално информирани. На следния адрес може да следите актуалната информация в сайта на общината.

В ход е и реконструкцията на водопроводната и канализационната мрежа на Казанлък, която е завършена на 70 процента. Там се очаква да започне асфалтиране през месец март.

Дейностите по проекта в агломерация Раднево се очаква да приключат до месец юни, а в агломерация Чирпан и двата предвидени обекта са физически завършени изцяло.

Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне BG16M1OP002-1.016 „Изграждане на ВиК инфраструктура“. Общата му стойност е  близо 122 млн.лева., от които малко над 76 млн.лева са финансиране от Кохезионния фонд, близо 13,5 млн.лева е делът на националното съфинансиране и близо 12 млн.лева е собственият принос на бенефициента.

В събитието взеха участие още инж. Пейков, Ръководител направление проекти, зам.областният управител на Стара Загора – г-н Стоян Стоянов, както и директора на ВИК дружеството - инж. Радостин Миланов, които отговориха на всички въпроси на гостите, гражданите и медиите.

 

ОИЦ – Стара Загора  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център - Стара Загора

бул. „Митрополит Методи Кусев“ №9

Тел: 042/603 526;

Е-mail: oic.stz@gmail.com