ЗАПОЧНА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЪРВИТЕ ПРОЕКТИ ПО „ГРИЖА В ДОМА“ В БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ

Шест общини от Благоевградска област вече имат сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура  „Грижа в дома“ на програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г. Общата стойност на проектите е 3 151 079 лева, които са 100% безвъзмездна финансова помощ от Европейски социален фонд +.

Общо 582 лица с увреждания и възрастни хора от общините Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Сатовча и Якоруда вече могат да получават подкрепа в домашна среда.

Най-голям брой лица от целевата група – 225, ще бъдат обслужвани по проекта на Община Петрич, който е на стойност 1 202 278.50 лева. С проект на стойност 685 021 лева Община Гоце Делчев ще предоставя грижи в дома на 127 лица с увреждания и възрастни хора. 70 са лицата, които ще получават подкрепа в домашна среда на територията на община Сатовча, 64 ще бъдат обхванати от проекта на Община Гърмен, 59 – в Якоруда, а 37 – на територията на община Кресна.

Обхванатите по процедура „Грижа в дома“ възрастни хора и лица с увреждания ще получават почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги и психологическа подкрепа, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги. Лицата от целевата група ще получават и информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и други специалисти при необходимост. Услугите ще се предоставят в продължение на 12 месеца, а размерът на планираните средства за едно лице за една година е 5 041 лева. Освен това са предвидени супервизия и обучения на служителите, които ще бъдат ангажирани в предоставянето на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Определянето на конкретните нужди, изборът на услуги и тяхната продължителност за всеки конкретен потребител ще се извършва въз основа на идентифицираните специфични потребности в направената индивидуална оценка.

Приемът на проекти по процедура „Грижа в дома“ по ПРЧР 2021-2027 г. приключи на 31 януари 2023 г.  По нея за цялата страна са подадени 230 проектни предложения на обща стойност 151 233 953 лева, като към момента е приключила оценката на 152 проекта, от които са сключени договори със 138 общини на обща стойност 92 963 803 лева.

От област Благоевград одобрени за финансиране са и проектите на общините Благоевград - за 1 330 824 лева и Сандански - за 1 046 410 лева. С тях предстои да бъдат подписани договори за финансиране в най-скоро време.

Оценката по процедурата продължава и останалите общини както от областта, така и от цялата страна също очакват да получат финансиране по нея.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com