3 800 ЖИТЕЛИ НА БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ ПОЛУЧАВАТ ТОПЪЛ ОБЯД ВСЕКИ ДЕН ПО ЕВРОПЕЙСКА ПРОГРАМА

11 от 14-те общини в Благоевградска област вече изпълняват проекти по процедура „Топъл обяд“, финансирана от  Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, съфинансирана от Европейски социален фонд плюс. Благодарение на това, 3 800 жители на областта ще могат да получават прясно приготвена храна за срок до три години. Общините, които все още нямат одобрени и подписани договори за финансиране по процедурата, могат да подадат проектите си към Агенция за социално подпомагане до 28 февруари 2023 г.

Подпомагане за осигуряване на топъл обяд на най-голям брой свои жители в региона са заявили общините Белица и Сатовча. По 850 граждани на тези общини ще могат да получават прясно приготвена топла храна в следващите три години, а стойността на проектите, които са одобрени, е 2 341 104 лева за всеки.

700 пък са жителите на община Гоце Делчев, които също ще могат да се възползват от помощта по процедурата. Проектът на Община Гоце Делчев е на стойност 1 039 680 лева и дейностите по него ще продължат до края на месец май 2024 г.

Финансиране за най-малък брой граждани, които да получават топъл обяд по процедурата, е заявила в проекта си Община Струмяни. С подписан договор за безвъзмездна финансова помощ на стойност 137 712 лева общината ще може да обгрижва 50 свои жители.

Чрез подпомагането по процедура  „Топъл обяд“ се цели да се осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава.

Прясно приготвена храна, под формата на супа, основно ястие и хляб и поне веднъж седмично десерт, ще се предоставя на потребителите, обхванати от общинските администрации по места, всеки делничен ден.  В допълнение към предоставянето на вкусна и прясна храна ще се предоставят и съпътстващи мерки и услуги, отговарящи на конкретните нужди на представителите на целевите групи.

Приоритетно храна ще се предоставя на лица, които имат ежедневна нужда от подкрепа и липса на достъп до ежедневна храна. За идентифициране на лицата общините могат да използват всякакви източници на информация.

Основна целева група за предоставяне на топъл обяд са лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и не получават подкрепа от близките си. Получатели на подпомагането могат да бъдат и лица, обект на социално подпомагане,хора с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, скитащи и бездомни лица, както и лица, които са временно неспособни да се грижат за себе си вследствие на инцидент или болест.

По процедура „Топъл обяд“ ще може да се предоставя храна ежедневно на 50 000 нуждаещи се в цялата страна. Не се изисква съфинансиране от страна на общините-бенефициенти и безвъзмездната финансова помощ може да покрие до 100% от общо допустимите разходи по проектните им предложения.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com