Интегриран проект за развитие на туризма, изпълнява Oбщина Сливен по Оперативна програма „Региони в растеж – 2014-2020“

Изпълнението на „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура в Община Сливен“, по процедура BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“, включва дейности за обекти недвижими културни ценности с категория „национално значение“ - Държавна сукнена фабрика/Първа българска текстилна фабрика; къщи музеи: Хаджи Димитър, Добри Чинтулов, Сливенския бит; Пътническа въжена линия Сливен-Карандила; Туристически културно-информационен център.

Инвестиционният проект предвижда да превърне сградата на Първата българска  текстилна фабрика в Музеен комплекс. Ще бъдат обособени и ремонтирани помещения за фонд хранилища, работилници и ателиета за работа с деца, изложбени зали за постоянни и временни експозиции, ателиета за реставрация и консервация, зали представящи архитектурата и историята на сградата на Първата държавна сукнена фабрика, както и социализация и обособяване на съществуващите музейни сбирки в сградата.

По интегрирания проект са предвидени и дейности за благоустрояване и социализация на къщата – музей „Добри Чинтулов“, на родната къща на Хаджи Димитър и на Музеен комплекс „Сливенски бит“ .

И четирите обекта са свързани с миналото на Сливен и с националната история. Те са със защитен статут от национално значение. Всички планирани дейности по проекта са съгласувани с Министерството на културата и Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство.

Проектът, чиято обща стойност е 5 071 341 лв., цели да надгради успешно реализиран през миналия програмен период проект: „Пътуване през времето, във времето и с времето-интегриран проект за развитие на природни, културни и исторически атракции и туристическа инфраструктура в Сливен“.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.