БРТИМ АНАЛИЗИРА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ МЕДИАТОРИ ПО ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ ОП „ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ“ 2014 – 2020

     Сдружение „Българо-румънски трансграничен институт по медиация“ изпълнява проект „Мониторинг на образователната медиация и анализ на ефективността на образователните медиатори в област Русе“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020. Безвъзмездната помощ е 58 374 лева и е 100 процента.

      Основната цел е да се подобри прилагането на политиките за приобщаващо образование и образователна интеграция чрез граждански мониторинг на образователната медиация и работата на медиатора в област Русе. Тъй като професията на образователния медиатор е сравнително нова, чрез проекта ще се анализира и оцени въздействието на политиките, които медиаторите прилагат, защото досега това не е правено.

       Конкретните дейности, които бенефициентът ще извърши са: анализ на работата на медиаторите и въздействието им върху достъпа до образование, върху родителските нагласи за подпомагане на децата им в ученето и на тяхната устойчивост, разработване на индикаторна система за мониторинг, осъществяване на мониторинг в 5 учебни заведения в област Русе, в които има назначени образователни медиатори. На тази база ще бъдат разработени препоръки за подобряване на средата на работа на медиаторите. Резултатите от проведения мониторинг и направения анализ ще бъдат представени и обсъдени с целевите групи и заинтересованите страни по време на кръгла маса, като мненията на групата ще бъдат отчетени във финалния доклад. Изготвените препоръки в следствие на анализа и резултатите от мониторинга ще бъдат представени на началника на РУО – Русе и на кметовете на осемте общини заедно с проект на план за действие. Ще бъде изготвен и отпечатан и наръчник с добри практики за образователна медиация, който ще се разпространява сред целевите групи и заинтересованите страни. Предвидена е и тримесечна информационна кампания.

       Очакваният резултат е да се повиши капацитетът и активността на неправителствените организации, отговорните институции да бъдат подпомогнати при изпълнението и мониторинга на политиките за приобщаване и образователна интеграция и създаването на условия за ефективно осъществяване на държавната образователна политика на територията на областта. Целевата група, към която е насочен проектът, включва представители на Регионалното управление на образованието (РУО); общински служители, отговарящи за образованието в осемте общини в областта; директори на училища; представители на НПО, работещи по въпросите на образованието и активни граждани от местните общности в различни населени места на областта.

      До края на месец август, когато проектът трябва да приключи,  ще бъдат проведени две обществени обсъждания и четири обучителни семинара с участието на представители на целевата група от всички общини в област Русе, както и заключителна конференция.