ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ ЗА МEСТНИ ИНИЦИАТИВНИ ГРУПИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Пет проектни предложения с участие на населени места от територията на Област Сливен, са одобрени по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

Сдружение с нестопанска цел "Местна инициативна група Нова Загора" ще бъде  финансирано със сумата от 48 884 лв. за проект „Помощ за изготвяне на стратегия за МИГ Нова Загора“.

Община Котел ще получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 48 879 лв. за „Подготвителни дейности за създаване  на МИГ "Котел, Сливен и Върбица"“.

„Помощ за подготвителни дейности на територията на МИГ „Твърдица - Сливен - Долината на прасковите““ е проектът на местна инициативна група „Твърдица - Сливен- Долината на прасковите“/МИГ/ на стойност 48 895 лв.

Финансиране в размер на 48 802 лв. е одобрено за изпълнението на проект „Подготовка на Стратегия за Водено от Общностите местно развитие за периода 2023-2027, на територията на МИГ Стралджа и населени места от територията на община Сливен“ с бенефициент Местна инициативна група - Стралджа 2016.

Сдружение "Местна инициативна група - Тунджа" ще изпълнява проект „Подготвителни дейности  за  разработване на местна стратегия за ВОМР  за програмен период 2023 – 2027 г.“  с безвъзмездно финансиране в размер на 48 854 лв.

За първи път 39 населени места от община Сливен са включени в местни инициативни групи и ще имат възможност да участват в подготовката на Стратегии за ВОМР, а в бъдеще и да привличат европейско финансиране.

По подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ се финансират дейности, свързани с учредяване на местни инициативни групи, популяризиране на подхода ВОМР, обучения на местни лидери и заинтересовани страни, подготовка на стратегия за ВОМР, а също и координация на изпълнението на подготвителните дейности.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.