ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАПОЗНАХА СЪС СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

Десетки земеделски стопани от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град и София-област се включиха в събитие за представяне на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Форумът се проведе в Благоевград и е част от информационна кампания в цялата страна, организирана от Министерство на земеделието.

Инициативата на МЗ има за цел да запознае земеделските стопани с условията за прилагането на инструментите по новия Стратегически план. По време на събитието бяха представени различните интервенции, разписани в документа, като експерти от екипа на Министерството на земеделието отговаряха на конкретни въпроси на присъстващите в залата.

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. създава възможности и предоставя финансови инструменти за много широк кръг от земеделски стопани като растениевъди, животновъди, включително пчелари, биопроизводители, както и за лозаро-винарския сектор, общините в селските райони и други. За първи път в Стратегическия план има интервенции, насочени към схемите за качество и към крайни продукти с по-високи екологични изисквания. И през новия финансов период ще има интервенции за инвестиции в земеделските стопанства, както и в преработката/маркетинг на селскостопански продукти, информираха по време на срещата експертите от министерството. Отново ще има и подпомагане за младите стопани.

Бюджетът за всички интервенции, разписани в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. е над 8 млрд. евро.

Информационната кампания на МЗ за Стратегическия план стартира в началото на месеца и форумът в Благоевград днес беше последното заключително събитие от нея.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com