ОБЩИНА СОЗОПОЛ ПОДПИСА ДОГОВОР ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТ BG05SFPR002-2.002-0028-C01 „УКРЕПВАНЕ НА ОБЩИНСКИЯ КАПАЦИТЕТ В ОБЩИНА СОЗОПОЛ”

Община Созопол подписа договор за изпълнение на проект BG05SFPR002-2.002-0028-C01 „Укрепване на общинския капацитет в Община Созопол”, по процедура  чрез директно предоставяне на средства BG05SFPR002-2.002 „Укрепване на общинския капацитет“, финансирана от Европейски социален фонд, чрез програма  „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

Общата стойност на отпуснатите финансови средства е в размер на 61 641,99 лева.  Дейностите по проекта стартират на 20.02.2023г. и са за период от 14 месеца. Целта на проектното предложение е да подкрепи реформирането на системата на социалните услуги и улесняването на преходите към новите механизми на местно ниво, чрез развитие и укрепване на общинския капацитет на Община Созопол.

Предоставянето на интегрирана подкрепа на общината в изпълнението на правомощията й по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за лична помощ (ЗЛП) ще позволи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по - ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението на територията на общината.

Постигането на предвидените в проектното предложение цели и резултати ще допринесе до развитието на социалните услуги на общинско ниво и обединява усилията и желанието на всички заинтересовани страни в община Созопол за подобряването на работата и ефективността на служителите от институции/организации/ администрации, ангажирани с политиките в социалната сфера и съответно на служители на доставчици на социални и интегрирани здравно-социални услуги.

Реализирането на ефективни социални политики в съответствие на стратегическа цел на процедурата, както и процесите на кадрово обновяване, свързана с изпълнение на задълженията и отговорностите на общината по и ЗЛП/ЗХУ, както и по ЗСУ в частта, свързана с насочването за ползване на социални услуги, изисква надграждане на капацитета, което ще бъде обезпечено чрез предвидените проектни дейности.

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас