ОИЦ – Търговище взе участие в конференция на БТА по проект „Европа в България: Общо бъдеще“

Представители на Областния информационен център – Търговище взеха участие в конференция на Българската телеграфна агенция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, финансиран от Европейската комисия, която се преведе днес в пресклуба на агенцията в областния град. Антоанета Марчева – експерт „Информационно обслужване и услуги“ в ОИЦ, представи напредъка по Оперативните програми 2014-2020 г. в област Търговище, както и новите програми на България, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление за периода 2021-2027 г.

Тя съобщи, че през програмния период 2014-2020 г. в област Търговище са сключени 589 договора за близо 109 милиона лева по осем европейски програми. Почти 91 милиона лева е безвъзмездната финансова помощ, привлечена от всички 449 бенефициенти от петте общини.

Най-голям е броят на договорите по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" - близо 300, на обща стойност почти 29,6 милиона лева. Основната част от проектите са по процедура "Подкрепа на макро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". По нея са кандидатствали над 200 фирми от областта.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ са сключени 16 договора с двама бенефициенти – общините Търговище и Попово, на обща стойност над 26,3 милиона лева.

От презентацията на експерта на ОИЦ стана ясно, че от началото на програмния период 2021-2027 г. в област Търговище има сключени 13 договора по две програми – „Храни" и "Развитие на човешките ресурси". Общините Антоново, Опака и Омуртаг имат по три сключени договора, а Търговище и Попово – по два. По Програмата за развитие на човешките ресурси са сключени осем договора на обща стойност над 3,1 млн. лева, като по процедура „Грижа в дома" ще продължи осигуряването на патронажна грижа и почасови интегрирани здравни и социални услуги в домашна среда във всички пет общини. Всички пет търговищки общини са сключили и по един договор за предоставяне на топъл обяд по програма „Храни и основно материално подпомагане". 

Във форума се включиха още заместник-областният управител на област Търговище Валери Симеонов, представители на Общините Търговище, Попово, Омуртаг, Опака и Антонова, както и на бизнеса. Участниците обсъдиха перспективите за развитие на областта, както и добри практики и успешни проекти от програмен период 2014-2020 г.