С ФИНАНСИРАНЕ ПО ПРСР ОБНОВЯВАТ ЕТНОГРАФСКИЯ КОМПЛЕКС В СРЕДЕЦ

Община Средец, Държавен фонд „Земеделие“ и Сдружение „МИГ Средец“ подписаха Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект BG06RDNP001-19.197-0007 „Обзавеждане и обновяване на експозиционните площи в етнографски комплекс „Карабунарска къща", гр. Средец“ от подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на Стратегии за Водено от общностите местно развитие“, мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Договорът е за сумата от 13 975,00 лв. без ДДС – 100% от стойността на одобрения проект, а срокът за изпълнение на дейностите е до 24 месеца от подписване на договора, не по-късно от 30.06.2025 г.

С реализацията на проекта „Обзавеждане и обновяване на експозиционните площи в етнографски комплекс „Карабунарска къща", гр. Средец" ще се обзаведе и обнови постоянната музейна експозиция с витрини, които ще спомогнат за подобряване на експозиционна среда в залите и опазване на движимите културни ценности. Ще бъде осигурена техника за представяне на архивни кадри, филми и клипове от фондовете на музея, музикални напеви и инструментални изпълнения на съхраненото живо културно наследство на община Средец, с акцент традиционният годишен календар, домашна среда и занаяти.

Oбредни практики, които специалистите от музея ежегодно заснемат и документират, ще допринесат за приемственост на традициите между поколенията и проучване на промените в културата на населението и влиянието на модерността. Ще се обогатят познанията на подрастващите ученици посредством представяне на образователни програми, свързани с културните ценности и традиции.

Основната цел на проекта е запазване на духовния живот, културното и природно наследство на населението и най-вече на подрастващите и младите хора в гр. Средец. С изпълнение на дейностите ще се постигне благоприятно въздействие за развитие и обогатяване на културната идентичност и традиции. Ще се повиши качеството на живот на хората в територията.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас