30 СОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА, ИЗГРАДЕНИ ПО ОПРР 2014-2020 Г., ПОСРЕЩАТ НОВОДОМЦИ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Със заключителна пресконференция и тържествен водосвет приключи изпълнението на проект  „Реконструкция на съществуваща сграда за изграждане на социални жилища в град Гоце Делчев“. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“.

Проектът е на обща стойност 1 944 911,40 лева, от които 1 653 174,69 лева (85%) са съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и  291 736,71 лева (15%) са от националния бюджет на Република България. С тези средства e извършена цялостна реконструкция на неизползваема общинска сграда в бившата казарма, включително прилежащото дворно пространство.

Основните реализирани дейности по проекта са свързани с изпълнение на строително-монтажни работи, както и доставка на оборудване и обзавеждане на обособените общо 30 социални жилища. 6 от тях са едностайни, 10 са двустайни и 14 са тристайни. Средата е изцяло достъпна за хора в неравностойно положение.

По време на откриването кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов призна, че това е един от очакваните, но и трудни за реализиране проекти в последните години. Причината е, че проектирането му е започнало преди няколко години, когато икономическата ситуация в страната е била различна. „Изпълнителите и целият екип обаче се справиха с предизвикателствата и реализираха проекта по най-добрия начин“, коментира Москов. „След реконструираните улици в западната част на град Гоце Делчев, обновените училища и детски градини, санираните многофамилни жилищни сгради, тези социални жилища са поредния проект, който реализираме по Оперативна програма „Региони в растеж“. Техният брой не е достатъчен, но до голяма степен ще отговори на потребностите на община Гоце Делчев в момента“, категоричен е кметът.

Подборът на потребители на услугата по жилищно настаняване се извършва по реда на Наредба №22 за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища в община Гоце Делчев. Максималният срок, до който потребителите ще могат да бъдат настанени в тези общински жилища, е 3 години. От лятото на миналата година тече процедура по подбор на кандидатите, които са подали молби за настаняване.

Водосвет на новата придобивка отслужи Неврокопският митрополит Серафим, който пожела хора в нужда да се възползват от нея и да получат нов шанс за по-добър живот.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com