ТРАКИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В СТАРА ЗАГОРА С НОВ АКАДЕМИЧЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

На 27.02.2023 г. се проведе заключителна пресконференция и официална церемония „Откриване на обект“ по проект № BG16RFOP001-3.003-0014-C01 “Изграждане на Академичен информационен център към Тракийски университет Стара Загора“. Проектът е по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-3.003 „Подкрепа за висшите училища в Република България“. Финансирането е чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г.

Общата стойност на проекта е 4 178 347.22 лв., от които: Европейско съфинансиране (ЕФРР) 2 550 000 лв., Национално съфинансиране 450 000 лв., съфинансиране от Тракийски университет 1 178 347.22 лв.

На събитието присъстваха г-н Стоян Стоянов – зам.-областен управител на област Стара Загора, г-н Радостин Танев – заместник-кмет „Транспорт, чистота и екология“ на Община Стара Загора, проф. Добри Ярков – ректор на Тракийски университет – Стара Загора, представители на ректорското и деканските ръководства, членове на академичната общност, представители на централната и местна изпълнителна власт, медии, граждани.

„Благодаря на целия екип, който работи по осъществяването на този проект! Благодаря и на всички наши партньори! С голямо удоволствие откривам Академичния информационен център на Тракийски университет, който ще бъде дом на знанието, на просвещението, но и дом на дигитализацията във всички сфери на социално-икономическия живот на област Стара Загора, дори и на България!“ – каза проф. Ярков по време на официалното откриване на центъра.

В рамките на проекта е извършена реконструкция и модернизация на съществуващата сграда на подобект „Библиотека”, която е изградена в периода 1988-1989 година, като част от комплекса на Тракийския университет (бивш ВИЗВМ) Стара Загора.

Създаденият Академичен информационен център е съобразен с образователните потребности на младото поколение и активното им участие в академичния живот, с акцент върху възможността за съвместно организиране на процеса на учене и интерактивно обучение, както и за осъществяване на динамична връзка между студенти, преподаватели и администрация.

Осъществяването на проекта създаде допълнително физическо пространство от 4460,90 кв. м. с четири надземни етажи: Информационен блок с автоматизирани места за справки и изложбена площ; копирен център и дигитализация; семинарна зала; хранилища за каталози, учебници и периодика; фонд на свободен достъп и места за самоподготовка; заемна служба; информационен блок с компютърна зала, места за самоподготовка; 4 кабинета; читалня за групово учене и работа; зала за семинари; помещения за самостоятелна работа и учене. Изградена е научна лаборатория с физикохимично помещение, помещения за молекулярна биология и клетъчни култури, за вирусна диагностика.

Академичен информационен център осигурява възможност за колективно обучение и наука, чрез достъп до качествена научна литература и до електронни ресурси с потенциал за развитие на дистанционно обучение.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 28 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.