Две общини от Великотърновски регион получават финансиране по новата Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027

От 1 март т.г. започва изпълнението на дейностите по проект BG05SFPR002-2.002-0097-C01 „Укрепване на общинския капацитет в Община Велико Търново“. Общата стойност на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е в размер на 512 045 лв., като средствата са по Процедура „Укрепване на общинския капацитет“, финансирана от Европейски социален фонд плюс, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.

За постигане на заложените в проекта цели ще бъдат създадени фронт-офиси и разкрити 8 нови работни места за обезпечаване изпълнение на правомощията на Община Велико Търново по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закон за хората с увреждания (ЗХУ) и Закон за личната помощ (ЗЛП). Ще се извърши подбор, наемане, обучение и супервизия на нов и съществуващ персонал, необходим за изпълнение на задълженията и отговорностите на Община Велико Търново по ЗЛП, ЗХУ, както и по ЗСУ в частта, свързана с насочването от общината за ползване на социални услуги. По проекта ще се изготвят проучвания, планиране и анализиране на предоставянето на социални и интегрирани здравно-социални услуги на територията на общината, ще се разработи уеб сайт за подобряване на информирания избор на лицата при ползване на социални услуги, ще се проведат разяснително-информационни кампании за тяхното предоставяне и др. Административният договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Укрепване на общинския капацитет в Община Велико Търново“ бе подписан на 20.02.2023 г. и е с продължителност от 24 месеца.

За същия срок ще се изпълнява и проект „Укрепване на общинския капацитет в Община Свищов, в изпълнение на правомощията по Закон за социалните услуги, Закон за личната помощ и Закон за хората с увреждания“, който е с одобрено финансиране от 157 882 лв. по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. С реализиране на проекта се цели да се подкрепи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ в Община Свищов и чрез укрепване на административния капацитет да се улесни прехода към новото законодателство и механизми за предоставяне на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи.

Изпълнението на дейностите заложени по проектите на Община Велико Търново и Община Свищов по ПРЧР 2021-2027 г. имат за цел повишаване на знанията, уменията и мотивацията на служителите от общинските администрации, както и на служителите в социалните услуги на територията на общините, което е предпоставка както за създаване на местно ниво на възможно най-рационална, резултатна и функционална организация на работния процес, така и за постигане на надграждащ положителен социален ефект при обслужване на лицата, които вече ползват или ще ползват различни права по ЗСУ, ЗХУ и ЗЛП.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt