Строителни предприемачи от Сливен бяха запознати с предстоящи възможности за финансиране

На 28 февруари, екипът на Областен информационен център – Сливен, проведе информационна среща с Областното представителство на  Камарата на строителите в България. На участниците в събитието бяха представени програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Развитие на човешките ресурси“ за програмен период 2021-2027 г., с лектори г-жа Весела Омайникова, управител на ОИЦ-Сливен и г-жа Бонка Андреева, експерт в ОИЦ-Сливен.

В рамките на срещата бяха презентирани и процедурите, които се очаква да бъдат отворени за кандидатстване по двете програми, съгласно публикуваните Индикативни годишни работни програми (ИГРП).

Общият размер на планираното безвъзмездно финансиране по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ за 2023 година е в размер на близо 627 млн. лв. За процедурите, стартиращи през м. март и м. април тази година, са определени съответно 127 млн. лв. за „Разработване на иновации в предприятията“ и 293 млн. лв. за процедура „Внедряване на иновации в предприятията“. Допустими разходи по първата процедура са: разходи за услуги, оборудване и инструменти, възнаграждения и оперативни разходи. Максималният процент на безвъзмездно финансиране е 60% .

По процедурата за внедряване на иновации, фирмите ще могат да кандидатстват за 45% финансово подпомагане, за инвестиционни разходи (ДМА и ДНА) и разходи за услуги.

През 2023 година, Управляващият орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., планира да обяви мерки за работодателите от цялата страна с обща безвъзмездна финансова помощ в размер на 335 млн. лв.

Очаквана от предприемачите процедура е “Адаптирана работна среда“, чийто бюджет е 100 млн. лева и предстои да стартира през м. март. По нея фирмите ще могат да кандидатват за следните дейности: разработване и прилагане на "зелени" модели на организация на труд съобразно спецификата на конкретните работни места в предприятията; осигуряване на превенция и профилактика на “бърнаут“ на работното място и "ефекти от covid пандемията върху менталното здраве"; закупуване на лични предпазни средства и специално работно облекло; осигуряване на колективни предпазни средства; осигуряване на социални придобивки за работещите включително ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията. За микро, малки и средни предприятия безвъзмездната финансова помощ е 100%, а за големите - подпомагането ще бъде 80%.

В началото на 2023 г. за работодателите се планира прием и по процедура „Започвам работа“, която ще се администрира от Агенцията по заетостта и е с бюджет от 50 млн. лева. Тя ще осигурява субсидирана заетост за: безработни и неактивни лица – за период до 6 месеца; безработни и неактивни лица в неравностойно положение - за период до 12 месеца и за безработни и неактивни лица с трайни увреждания – за период до 24 месеца. Предвижда се и предоставяне на стимули за работодателите, в случай че назначените лица бъдат запазени на работните места.

Участниците в срещата изразиха задоволство от представената навременна информация и желание съвместните събития между екипа на Центъра и Областното представителство на камарата на строителите да продължат в бъдеще.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.