НОВ ФИЗКУЛТУРЕН САЛОН ИЗГРАЖДАТ В БЛАГОЕВГРАДСКО УЧИЛИЩЕ С ФИНАНСИРАНЕ ПО ОПРР 2014 – 2020 Г.

С официална церемония „Първа копка“ стартира изграждането на нов физкултурен салон в двора на Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград. Строителството е част от дейностите по проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

„Днес поставяме началото на нещо хубаво. Сигурен съм, че наесен, за началото на новата учебна година тук ще има една съвсем нова и модерна сграда за спорт“, заяви по време на церемонията кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Изпълнението на проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“ стартира през 2018 година и целта му е осигуряване на модерна, функционална, здравословна, енергийно ефективна и достъпна среда на образователната инфраструктура в областния център на Пиринско. В проекта бяха включени три училища - НХГ "Св. Св. Кирил и Методий", Трето ОУ "Димитър Талев" и Пето СУ "Георги Измирлиев", както и една детска градина - ДГ № 8 "Вечерница". Детска градина „Вечерница“ вече разполага с нова сграда, изградени са нови детски площадки в двора ѝ, подменено е оборудването и в съществуващите занимални. Трите училища са ремонтирани и обновени, доставена е техника и оборудване за класните стаи и учениците се обучават в естетична, привлекателна и достъпна учебна среда.

Физкултурният салон в НХГ "Св. Св. Кирил и Методий" е последният обект, включен проекта и се очаква дейностите по него да бъдат приключени до края на 2023 г. Освен спортната зала и подпорната стена, ще бъде облагородено и прилежащото дворно пространство, ще бъдат монтирани и уреди за тренировки на открито.

Общата стойност на проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“ е 3 890 704.91 лева, 85% от които са финансиране от Европейския съюз.  

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com