ЕКИПЪТ НА ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД СЕ ВКЛЮЧИ ВЪВ ФОРУМ ЗА МЛАДИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ПО ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ

Проект „Укрепване на конкурентоспособността и екстраверсията на трансграничния бизнес чрез прилагане на иновативни и специализирани действия“, с акроним INNOBUS събра в Благоевград млади предприемачи и представители на различни институции и организации. Целта на втората по рода си групова среща беше предоставяне на бизнес консултиране и подкрепа за укрепването на бизнес предприемачеството в трансграничния регион между Гърция и България и насърчаване на младежкото предприемачество.

Участие във форума взеха млади хора на възраст до 29 години - потенциални предприемачи и такива, които вече са стартирали своята бизнес идея и искат да я развият и направят по-конкурентоспособна и по-видима от бъдещи клиенти и партньори. Те имаха възможност да получат насоки и съвети от представители на Областен информационен център – Благоевград, Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, Търговско-промишлена палата – Благоевград, Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Студентски съвет по туризъм.

Какви са възможностите за финансиране на различни сектори в икономиката с подкрепата на европейските фондове представи експертът от Областен информационен център – Благоевград Елена Михова. Дискутирани бяха предстоящи процедури за бизнеса по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г., Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., както и отворените в момента процедури за бизнеса по Националния план за възстановяване и устойчивост.

По време на форума бяха засегнати въпроси, касаещи социалното предприемачество, ролята на маркетинга за развитието на успешен бизнес и как да се ползват природните и исторически дадености на региона за развитие на конкурентни видове туризъм.

Проект „Укрепване на конкурентоспособността и екстраверсията на трансграничния бизнес чрез прилагане на иновативни и специализирани действия“, с акроним INNOBUS се финансира по Програма за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и националните бюджети на участващите държави. Партньорите по проекта от българска страна - Сдружение на предприемачите регион Гоце Делчев и Сдружение НА ФОКУС, се събраха за заключително събитие по дейност „Предоставяне на бизнес консултации за предприемачи в трансграничния регион“. По време на заключителното събитие за отчитане на дейността бяха представени постигнатите резултати - предоставените бизнес консултации на млади предприемачи в трансграничния регион и отделните аспекти, в които те са консултирани, изготвеният Наръчник на предприемача от ново поколение, както и всички дейности по информация и публичност за популяризиране на постигнатото до момента по проекта.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com