141 домакинства във Велико Търново сменят старите си печки с финансиране по програма „LIFE“

Община Велико Търново одобри нови 141 домакинства да сменят старите си отоплителни уреди на твърдо гориво с европейско финансиране. Инициативата е част от проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, чиято основна фаза се реализира от община Велико Търново по програма „LIFE“ на Европейската комисия. Главната цел на проекта е да се намали количеството на фините прахови частици, които съчетани с вредните емисиите от автомобилния транспорт, са основен проблем за качеството на въздуха.

Нов климатик срещу отказ от стара и замърсяваща печка на дърва и въглища ще получат безплатно одобрените великотърновци, живеещи в няколко района на старопрестолния град. В продължение на месец продължи приемът на документи по проекта. Класирането на кандидатите вече е готово и е публикувано на сайта на Община Велико Търново. Кампанията обхвана части от пет квартала вкл. старата градска част и широкия градски център на старата столица. Заедно с уредите за отопление на газ или пелети допустими за монтаж вече са и климатиците.

Одобрените проекти за подмяна на стари печки с климатици са 127, класираните домакинства за подмяна на отоплителните уреди с газ и пелети са 14. Предстои да бъде обявен срокът за подписване на договорите и семействата да предадат старите си печки на дърва и въглища и да получат безплатно новите с монтажа им, като се задължават пет години да се отопляват с избраните уреди.

За другите големи квартали в града, както и за районите останали извън досегашния обхват на проекта, общината подготвя нова процедура по Програма „Околна среда" 2021-2027 г.. В  нея се очаква да бъдат привлечени най-малко 4000 домакинства, вкл. и от населени места в общината, чиито стари печки да бъдат сменени с нови отоплителни уреди от различен тип – климатици, термопомпи, уреди на газ и др.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt