Над 200 души ще получат здравни и социални услуги по проект „Грижа в дома в община Горна Оряховица“

Най-малко 211 възрастни и хора с увреждания ще получават здравни и социални услуги по проект „Грижа в дома в община Горна Оряховица“. Проектът се финансира чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 1 127 470 лв., от които 958 349 лв. са по линия на Европейски социален фонд+ и 169 120 лв. е националното съфинансиране.

Дейностите по проекта бяха представени пред обществеността от екипа с ръководител Светла Панева. На срещата присъстваха и заместник-кметът Григор Минков, директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ Боряна Кирилова, представители на социални служби и медии. Проектът е с продължителност 14 месеца и ще се изпълнява до 12 април 2024 г.

Основната цел на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда на възрастни и хора с увреждания, зависими от грижа, да се разширят възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, включително и в пандемични ситуации, както и да се насърчи интегриране в обществото на групите в неравностойно положение.

Вече е стартирана процедура по прием на заявления и подбор на потребители на здравните и социални услуги по проекта. Кандидатите за включване в целевата група ще бъдат оценявани чрез формуляр за индивидуална оценка на потребностите, като с предимство ще се одобряват възрастни хора и такива с увреждания, които са зависими от чужда помощ,

Комбинираната почасова услуга, която ще се предоставя ще е съобразена с индивидуалните потребности. Проектът дава възможност потребителите да получават медико-социално обслужване, информация за превенция и профилактика на здравето, психологическа подкрепа, консултации със специалисти в домашна среда, както и доставка на храна и продукти от първа необходимост. Потребителите по проекта ще бъдат обгрижвани от 45 домашни помощници. Ще бъдат назначени още медицински персонал, психолози, сътрудници в социалната дейност, диетолози. Допълнително ще се назначат трима души, които ще са ангажирани с пазаруването на продукти от първа необходимост и тяхното разнасяне по домовете.

Проектът „Грижа в дома в община Горна Оряховица“ надгражда досегашния проект „Патронажна грижа“, като интегрираните здравно-социални услуги ще се предоставят напълно безплатно на потребителите и от тях ще могат да се възползват хора от всички населени места на територията на община Горна Оряховица.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt