ОИЦ – Стара Загора взе участие в работен форум на тема “Развитие на административния капацитет“

Екипът на ОИЦ – Стара Загора се включи в работен форум, свързан с разработването на Национална пътна карта за развитие на административния капацитет за програмен период 2021 – 2027 г.

Събитието, което е  част от проект „Изграждане на административен капацитет за използване на Европейските фондове на политиката за сближаване за периода 2021-2027: Подкрепа за разработване на национална пътна карта за развитие на административния капацитет в България“, беше организирано съвместно от Централното координационно звено и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и се проведе в град София, Резиденция „Бояна“.

В началото на събитието, г-н Иван Иванов – директор на дирекция „Централно Координационно Звено“ (ЦКЗ) подчерта, че изработването на Национална пътна карта ще даде възможност да се идентифицират предизвикателствата пред ефективното изпълнение на програмите, финансирани от европейските фондове при споделено управление, и да се разработят механизми за тяхното преодоляване. Той допълни, че европейските средства могат да се превърнат в мощен лост за развитието на страната ни само ако се насочват правилно и се разходват прозрачно.

Първата част на форума постави фокус върху силните страни и предизвикателствата пред административния капацитет на българската система за управление и контрол (СУК) на Европейските фондове при споделено управление, бенефициентите и другите заинтересовани страни, а по време на втората част работните групи обсъдиха възможните решения на предизвикателствата.

В събитието взеха участие представители на управляващите органи, на органите с одитни и контролни функции, на общините, на публичните бенефициенти от централната администрация, бизнеса и НПО, на Института по публична администрация, на органите с методологически функции, на ЦКЗ и други.

Резултатите от работата на отделните тематични групи, пленарните сесии и открити дискусии ще бъдат взети предвид при разработване на проекта на Национална пътна карта за развитие на административния капацитет, който ще бъде обсъден на последващ работен форум в рамките на проекта.

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.