С европейски средства в Полски Тръмбеш надграждат социалните услуги в общината

Община Полски Тръмбеш обяви официалния старт на дейностите по проект „Грижа в дома“, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 502 285 лв., които 100% са от бюджета на Европейския съюз, осигурени чрез Европейския социален фонд +. Проектът ще продължи 12 месеца и ще обхване минимум 94 потребители.

Целта на проекта е да се осигури подкрепа в къщи за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, както и да се разширят възможностите за предоставяне на психологическа подкрепа и почасови мобилни социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Възрастните хора в невъзможност за самообслужване и лицата с увреждания ще получават доставки на храна и продукти от първа необходимост, съдействие при заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на административни услуги и др. При необходимост на лицата от целевата група ще се предоставя информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации със специалисти.

Проектът „Грижа в дома“ надгражда реализираните дейности и постигнатите резултати по други проекти на община Полски Тръмбеш, финансирани с европейски средства. С него се допълва и подкрепата към най-уязвимите групи от населението, които се подпомагаха в рамките на проект „Патронажна грижа + в община Полски Тръмбеш“ финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

След подписано допълнителното споразумение към договора за удължаването му със 6 месеца, община Полски Тръмбеш отчете успешното приключване на дейностите по проекта на 5 март т.г. Стойността проекта бе в размер на 52 738 лв, изцяло безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз чрез Европейският социален фонд. Общо 48 потребители от община Полски Тръмбеш получаваха подкрепа в домашна среда чрез предоставяне на интегрирани и комплексни здравно–социални услуги до 2 часа на ден. Дейностите по проекта се изпълняваха от екипа от назначени специалисти - четирима социални асистенти, две медицински сестри, един психолог, сътрудник социални дейности и един координатор на услугата.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt