ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ: „СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ НА ЛИЦАТА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА И С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ“

   На 22 март 2023 г. ОИЦ-Враца взе участие в заключителна пресконференция по проект: „Социално включване на лицата с психични разстройства и с интелектуални затруднения“ в изпълнение на договор за безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-2.062-0001-C01, който се осъществява чрез финансовата подкрепата на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.“, съфинансиран от Европейския съюз чрез „Европейския социален фонд“ . Стойността на проекта е 999 999.00 лв., от които 85% от средствата се осигуряват от Европейския социален фонд и 15% национално съфинансиране.

   Целта на проекта е предоставяне на подкрепящи социални услуги в общността на лица с психични разстройства и лица с интелектуални затруднения, за да създадат или да възстановят умения за самостоятелен живот и пълноценно включване в общността, според конкретните им възможности.

   Проектът се осъществява с партньорството на Държавна психиатрична болница-Карлуково, чиито представители присъстваха на днешното събитие. На събитието присъстваха зам.-кметовете на община Враца Петя Долапчиева и Александър Владимиров. 

   По време на заключителната пресконференция ръководителят на проекта Стела Димитрова представи информация за изпълнените дейности и постигнатите резултати. Центърът за социална рехабилитация и интеграция във Враца, който е изграден по проекта, функционира от 2020 г., а негов ръководител е Таня Видова. От тогава ЦСРИ не спира да допринася за решаване на идентифицираните нужди и проблеми на представителите на целевите групи - лица с психични разстройства и/или с интелектуални затруднения, и техните семейства.

   Центърът предлага безплатни почасови подкрепящи социални услуги на пълнолетни лица, свързани с извършване на рехабилитация и социални и психологически консултации, съдействие за професионално ориентиране и реализация, и са насочени към създаване или възстановяване на умения за самостоятелен живот.

   Центърът разполага с модерна база, специализирани зали за физиотерапия и рехабилитация, оборудвани с най-съвременна апаратура за процедури, велоергометри, уреди за лечебна гимнастика, масаж и др., както и със зали за арт и трудотерапия, за активни занимания, за индивидуална работа, с кухненски бокс и трапезария за провеждане на кулинарна терапия, както и с градински кът за заниманията по цветарство и градинарство.

   Центърът разполага с транспортно средство – специализиран микробус 9+1, с платформа за лица с увреждания – за транспортиране на потребителите до и от ЦСРИ. Благодарение на него се улеснява достъпа до социалната услуга и се предоставя възможност за извършване на мобилна работа на терен, в центъра работят висококвалифицирани специалисти – логопед, психолози, рехабилитатор, трудотерапевти и медицинска сестра.

   Екип от професионалисти, с партньорското участие на експерти от Държавна психиатрична болница-Карлуково, предоставят почасови профилирани услуги и дейности, свързани с трудотерапия и подкрепа за трудово наставничество, а съвсем скоро предстои и оборудването на сензорна зала.

   Към момента 52 договора са сключени за ползване на социалната услуга, като освен с потребителите, се работи и с техните семейства.

   След отчитането на дейностите по проекта Центърът за социална рехабилитация и интеграция във Враца ще продължи своята работа, но като делегирана от държавата дейност.