ДВА РУСЕНСКИ КВАРТАЛА С КАНАЛИЗАЦИЯ ПО ОПОС 2014 – 2020 В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВОДАТА

      Днес, в Световния ден на водата, ВиК – Русе с тържествена церемония и водосвет отбеляза приключването на строежа на канализация в русенските квартали „Средна кула“ и „Долапите“. Както заяви управителят на дружеството инж. Илиан Милев, тя е дълго лелеяна мечта за жителите на тези райони, която без осигуреното европейско финансиране нямаше да е факт. Близо 10 години хората се бориха за канализация, защото вече нямаха място в дворовете си за септични ями, през миналия програмен период дори излизаха на протести, припомниха кметските наместници. Областният управител Анатоли Станев заяви, че благодарение на реализираната инвестиция ще се подобри качеството на живот в кварталите и ще се насърчат бизнес вложенията.

      Благодарение на подкрепата на ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 днес Средна кула и Долапите имат 44 км. канализация и тя е свързана  с пречиствателната станция на Русе. Изключително важен момент с оглед на стремежа за опазване на чистотата на околната среда и в частност на водите на река Дунав и Русенски Лом. Освен това съпътстващо в двата квартала са реконструирани 8 км. водопроводи и са изградени над 200 сградни водопроводни отклонения, а също и 2000 сградни канализационни отклонения.  

     Управителят на ВиК призова гражданите на двата квартала по най-бързия начин да се присъединят към канализационната мрежа. С новата придобивка техните имоти със сигурност ще станат по-атрактивни и ще повишат стойността си.

      Приключеният строителен обект е част от проекта  „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Русе“. Както стана ясно, съвсем скоро ще бъде завършена и реконструкцията на довеждащи водопроводи от помпена станция „II подем“ до помпена станция „III подем“, по които се доставят основните количества питейна вода за града.  До края на месец май се очаква да приключи подмяната и на водопроводната и канализационна мрежа в централната градска част на Русе.

      Целият проект се изпълнява с финансовата подкрепа на КФ и държавния бюджет чрез ОП „Околна среда“ 2014 – 2020. Финансовото участие на ВиК е осигурено чрез кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие ( ЕБВР).