Област Ловеч има сключени общо 990 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за над 270 млн. лв. за програмния период 2014-2020 г.

Област Ловеч през програмния период 2014-2020 г. има сключени общо 990 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност над 270 млн. лв., като от тях на общините се падат 81 проекта на стойност 74 млн. лв. Това съобщи Кенан Терзиев, управител на Областен информационен център (ОИЦ) Ловеч, който представи обобщена информация за изпълнените проекти, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове през миналия програмeн период. Терзиев участва в местната конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", който се осъществява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. Конференцията се проведе в Националния пресклуб на БТА в Ловеч.
Кенан Терзиев съобщи, че общо бенефициентите, които са се възползвали от проектите и възможностите за европейско финансиране в област Ловеч, са 702. Безвъзмездната помощ е почти 210 млн. лв., като общините са използвали 72,5 млн. лв.
По Оперативната програма (ОП) "Околна среда" са подписани три договора за общо 4,9 млн. лв., като Община Троян в партньорство с Община Априлци има проект за над 4 млн. лв. за изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени отпадъци. Община Луковит има проект за 617 000 лв. за укрепване на свлачища в района на общината, информира Терзиев.
Той каза, че ОП "Региони в растеж" е една традиционна програма за общините, по която са сключени 31 договора за безвъзмездна финансова помощ за общо 51,746 млн. лв. 30 от тях са сключени с бенефициенти общини, като тяхната стойност е за 39,250 млн. лв. Изпълнен е договор за рехабилитация на републикански път на територията на Община Троян с Агенция "Пътна инфраструктура".
ОП "Иновации и конкурентоспособност" е ориентирана напълно към бизнеса и по нея има сключени 546 договора с 437 бенефициенти, съобщи Кенан Терзиев. Проектите са изпълнени или в процес на изпълнение и са на обща стойност над 115 млн. лв., като безвъзмездно фирми са получили 78 млн. лв. Това беше една от програмите, които активно финансираше проекти за преодоляване на последиците от ковид пандемията, посочи той.
По ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" са подписани 12 договора за 1,75 млн. лв., като една трета от проектите са с бенефициенти общини. Община Луковит има три проекта, а Община Ловеч - един проект. Характерното за тези проекти е социално-икономическата интеграция на уязвими и маргинализирани групи, подчерта управителят на Областния информационен център.
Програмата за развитие на човешките ресурси осигури подкрепа за бизнеса за преодоляване на последиците от пандемията, като общата стойност на сключените договори е 19,720 млн. лв. Договорите са 89, от тях 55 са с общините, а 34 с други бенефициенти. Най-активна е Община Луковит с 12 договора, следвана от Община Ловеч и Община Троян, каза Терзиев.
По програма "Храни" са сключени 14 договора през миналия програмен период на обща стойност 2,7 млн. лв.
По програма "Морско дело и рибарство" са сключени 17 договора за 5,6 млн. лв., като това са фирми, изпълняващи своите дейности на територията на пет от общините, информира Кенан Терзиев.
Той съобщи, че по Програмата за развитие на селските райони, която беше част от кохезионната политика през периода 2014-2020 г., има подписани 251 договора на стойност 58 млн. лв. От тях 23 договора са на общините като безвъзмездната финансова помощ е над 10 млн. лв.
По ОП "Добро управление" са изпълнени 7 проекта на стойност 1,053 млн. лв. Община Ловеч има три проекта на стойност 738 000 лв. Тези проекти са за осигуряването и функционирането на областния информационен център, каза Терзиев.
Той заяви, че през 2014-2020 г. бяха положени първите стъпки за използването на финансовите инструменти при изпълнението на проектите, докато през новия програмен период техният обхват ще се разширява. През новия програмен период ще се осигури по-голяма гъвкавост при прехвърлянето на ресурси между приоритетите в една програма, без да се иска разрешение на ЕК. Ще се увеличат ресурсите за ИКТ технологиите, за иновации и за внедряване на нови решения в малките и средните предприятия, посочи още Кенан Терзиев.

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в Р България.