Община Раднево ще повишава общинският си капацитет с европейски средства

На 21 март Община Раднево подписа Договор № BG05SFPR002-2.002-0160-C01 за изпълнение на проект „Повишаване на общинския капацитет на Община Раднево в областта на социалните услуги“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, процедура чрез директно предоставяне BG05SFPR002-2.002 „Укрепване на общинския капацитет“.

Общата стойност на проекта е 89 597,09 лева, а времето за изпълнение – 22 месеца, считано от 01.04.2023 г.

Целта на проекта е насочена към укрепване на общинския капацитет на Община Раднево и оказване на подкрепа на служителите, ангажирани с изпълнението на правомощията им по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за лична помощ (ЗЛП)  с цел плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ускоряване на предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи в общината.

За да бъдат реализирани целите на проекта Общината ще създаде централизирана точка - фронт-офис. Ще бъдат назначени и служители, които да работят в създадения фронт-офис като ролята и отговорностите им ще включват дейности, свързани с отговорностите на общините по ЗСУ за насочването за ползване на социални услуги. Ще бъдат обучени и общинските служители, ще се разпространи информация сред целевите групи и заинтересованите страни в общността.

Предвидени са две основни дейности:

Дейност 1 -  Наемане на персонал за изпълнение на задълженията на община Раднево по ЗЛП/ЗХУ и ЗСУ в частта с насочване за ползване на социални услуги и обучение.

Дейност 2 - Подготовка и функциониране на фронт-офис и изпълнение на дейностите за укрепване на капацитета на община Раднево.

Целева група по проекта ще бъдат общински служители, които работят в сферата на социалните услуги.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.