ОБЩИНА БАНСКО И КУМАНОВО С ОБЩ ПРОЕКТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА В ОБЛАСТТА

На 26 март 2023 г. в гр. Банско се проведе пресконференция по Проект “Сътрудничество във визуалните изкуства за промотиране на регионалната културна идентичност”

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез ЕФРР по Програмата Interreg-IPA за трансгранично сътрудничество между Р.България и Р.Северна Македония. Водещ партньор по проекта е Фондация за култура и спорт Куманово, Република Северна Македония, а от българска страна партньор е Народно читалище „Димитър Благоев-1925“ гр. Добринище.

На пресконференцията беше представена специфичната цел на проекта – Насърчаване на сътрудничеството между регионалните участници в областта на устойчивия туризъм.  Стойността на договора е 113 121 евро, от които бюджетът на НЧ „Димитър Благоев 1925“  е 50 425 евро - 100 % безвъзмездна финансова помощ, като 85% са европейски средства и 15% националното финансиране.

В резултат на изпълнените дейности по проекта се очаква да бъде развита уеб базирана платформа за визуални изкуства, свързана с туризма, продукция на документален филм за визуални изкуства в региона, доставка на оборудване, форум за туризъм на изкуствата и виртуално представяне на туристически оферти и културни събития в трансграничния регион.

Очаква се резултатите от дейностите по проекта да имат мултиплициращ ефект върху по-нататъшното развитие на туризма в трансграничния регион и туристическият сектор да бъде повлиян положително от засиленото движение на туристи, привлечени от условията и средата за развитие на алтернативни форми на туризъм.

Всички дейности, заложени за изпълнение по проект „Сътрудничество във визуалните изкуства за промотиране на регионалната културна идентичност трябва да бъдат завършени до 28.09.2023 г.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Десислава Атанасова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893 / 40 57 68, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com