БЮРОТО ПО ТРУДА В БЛАГОЕВГРАД СЕ ВКЛЮЧИ В ИНИЦИАТИВАТА „ДА РАБОТИШ (Е) ЯКО!”

При засилен интерес, тази седмица, „Регионална служба по заетостта“ – Благоевград организира и проведе срещи под надслов „ДА РАБОТИШ (Е) ЯКО!”, в Благоевград, Петрич, Сандански, Разлог и Гоце Делчев. Инициатива е част от информационната кампания за популяризиране възможностите на проект „Започвам работа” - Компонент 1 „Активиране”, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027, изпълняван от Агенцията по заетостта.

На срещите служители на „Регионална служба по заетостта“ – Благоевград представиха възможности за заетост пред неактивни лица – ученици, младежи, представители на ромския етнос, хора в предпенсионна възраст и т.н., с цел да провокират техния интерес към пазара на труда и да ги мотивират за активно поведение.

Експертите заложиха на нестандартни подходи, за да могат да достигнат до възможно повече хора, които не работят и не се развиват професионално.

От една страна срещите бяха организирани в неформална среда – извън бюрата по труда и възможно по-близо до места, където хората се чувстват удобно и на своя територия.

От друга страна, служителите на бюрата по труда подходиха индивидуално към въпросите на участниците в срещите. В някои от случаите разговорът тръгваше от необходимостта за придобиване на нови умения, за да се стигне до реализация на пазара на труда. Други участници се вълнуваха от срещите с работодателите – как да се подготвят и да се представят по най-подходящ начин, за да увеличат своите шансове за наемане на работа.

На прага на стартиращите пролетно-летни сезонни дейности в туризма, строителството, селското стопанство и т.н., лицата бяха информирани как да се включат в краткосрочна или сезонна работа.

Предоставена бе и информация за подходящи свободни работни места и за предлаганите от Агенцията по заетостта услуги за насърчаване на мобилността при търсене и започване на работа и много други.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

За допълнителна информация:

Десислава Атанасова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/40 57 68, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com